Vukadinović: Ana Brnabić je izabrana jer ni na koji način ne može da ugrozi Vučića

Vukadinović: Ana Brnabić je izabrana jer ni na koji način ne može da ugrozi Vučića

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović izjavio je gostujući na televiziji N1 da ministri u budućoj Vladi Srbije neće mnogo odlučivati o svojim resorima, već će sve odluke, kao i do sada, donositi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. “To će biti ađutanti, savetnici ili portparoli Aleksandra Vučića. Oni ne donose odluke, i nije svejedno estetski ko će biti ministar, ali je suštinski svejedno”, istakao je on.

Kako je on naveo, imenovanje novog mandatara nije bila nikakva novost i napominje da za takvu odluku nismo morali da čekamo tri meseca.

“Bilo bi iznenađenje da nije za mandatara predložena Ana Brnabić. To da će biti ona su manje više svi znali. Međutim, objašnjenje Vučića je zanimljivo, i meni se posebno dopada ovaj deo da “se nikome nije dodvoravala”. Ona se nikome nije dodvoravala, sem Aleksandru Vučiću, dakle dodvoravala se samo onome kome je trebalo. To je radila vrlo uporno i rezultati nisu izostali”, kaže Vukadinović za N1.

Vukadinović dodaje da je to bio njen glavni kriterijum u napredovanju i hijerarhiji vlasti Aleksandra Vučića.

“Bila je lojalna, poslušna, i ‘primala je metak za šefa’ kako ga zove. Isticala se u žestokoj konkurenciji. Ima i još jedan faktor, a to je da ona ni pod razno ne može da ga ugrozi. To nije nebitno, već je važan kadrovski kriterijum. Za ovo saopštavanje mandatara naravno da nije bilo potrebno tri meseca”, naglasio je on.

Govoreći o imenovanjima ministara, Vukadinović smatra da to neće biti pravi ministri, već u “najbolju ruku državni sekretari”.

“To će biti ađutanti, savetnici ili portparoli Aleksandra Vučića. Oni ne donose odluke, i uopšte nije svejedno estetski ko će biti ministar, ali je suštinski svejedno. Kod nas se pod vlašću SNS-a ne mešaju samo san i java, već i humor, satira i realnost”, ističe on.

Vukadinović: Ana Brnabić je izabrana jer ni na koji način ne može da ugrozi Vučića
Za hitne porudžbine pozovite +381 61 60 44 001

Navodi da će njemu biti najzanimljiviji novouvedeni resori za koje je predsednik Vučić rekao da je “zamolio” Brnabić da “obrati pažnju”, a to su demografija i ljudska prava i društveni dijalog.

“To je zaista na ivici satire… Zvuči ‘orvelovski’. Praviš ministarstvo za nešto što se podrazumeva. Dakle da postoji društveni dijalog u Srbiji ne bi vam trebalo Ministarstvo za društveni dijalog. Živo me zanima ko će biti ministar i tu tipujem na nekoga iz NVO sektora ili iz stranaka građanske provenijencije koje su izašle na izbore”, navodi Vukadinović.

Vukadinović: Ana Brnabić je izabrana jer ni na koji način ne može da ugrozi Vučića
Printscreen/ N1

EPP Aleksandra Vučića

Prema njegovim rečima, “sve što je vazano sa ovom vlašću je EPP”.

“Sve je politički marketing, sve je sakupljanje političkih poena. Osnivanje novih minstarstava je i poruka Zapada da se radi na ljudskim pravima i društvenom dijalogu”, smatra Vukadinović.

On se osvrnuo i na potencijalne partnere u Vladi Srbije, i napominje da unutar SNS-a nikakvog razgovora nije ni bilo, već smatra da takvu vrstu odluka donosi isključivo Vučić.

“Oni su razgovarali. ali nema šta da razgovaraju, razgovara samo on, sam sa sobom. Unutar sebe. Ja verujem da će se praviti koncentraciona vlada, svi koji su izašli (na izbore) su konstruktivni ili potencijalno bili lojalni partneri SNS-u. Tu će o svemu odlučivati Aleksandar Vučić, ko će tu biti partner, ali će praktično svi biti ‘unutra'”, ocenjuje Vukadinović.

Komentarišući tezu o mogućim vanrednim parlamentarnim izborima, on kaže da ovakav rezultat izbora i raspodelu poslaničkih mesta “Vučić nije hteo”.

“On nije time oduševljen. Pogotovo sa ovim što se dešava okolo, u Evropi, svetu, pa i Belorusiji. Rekao sam to već da smo mi jedan od dva parlamenta koji nema opoziciju. To da će biti izbora, to je on sam lansirao, da bi sprečio da to bude jedan od ključnih zahteva opozicije. Mislim da ukoliko ne bude snažnog pritiska, neće biti vanrednih izbora. I za vreme prethodnog saziva se non-stop pričalo da će biti novih izbora, a u stvari smo imali pun mandat. Tako da je to samo ‘balon’ ili ‘koska’ koja se lansira, i izbora će biti samo ako se izborimo za njih”, pojašnjava Vukadinović.

Kako je kazao, govor Vučića u kome je objavio ime novog mandatara je “još jedna od tih nenormalnih stvari na koju se navikavamo kao na normalnost”.

“To je po ko zna koji put uzurpacija i izlazak izvan ustavnih nadležnosti, kao i to što se on sve vreme ponaša kao mandatar. A on to nije. To je je tragikomično, i neustavno, i posebno smešno mi deluje kada kaže da će ‘zamoliti’ Anu Brnabić, a on sve vreme priča o politici te Vlade, i pritiscima koje trpi. Kao da je on mandatar, a ne ona”, zaključuje Vukadinović.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare