Katrin Denev zvanično otvorila 76. Kanski filmski festival

Izvor:
Beta-AFP, Foto: Promo

Katrin Danev zvanično je proglasila večeras da je 76. Kanski filmski festival otvoren na ceremoniji koju je vodila njena ćerka glumica Kjara Mastrojani.

“Proglašavam 76. Kanski festival otvorenim”, rekla je Danev, legenda francuskog filma, govoreći pored američkog glumca Majkla Daglasa koji je izjavio istu rečenicu na engleskom nekoliko minuta pošto mu je uručena počasna Zlatna palma.

Denev je ove godine zaštitno lice festivala, a njen ogroman portret nalazi se na ulazu palate. Crno-bela fotografija je iz 1968. godine iz ostvarenja “La chamade” reditelja Alena Kavalijea (Alain Cavalier).

Denev je u obraćanju izjavila da “mnogo misli na Ukrajinu” i izrecitovala pesmu ukrajinske pesnikinje Lesje Ukrajinke.

Prošle godine je na iznenađenje svih ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio tokom ceremonije otvaranja Festivala, nekoliko nedelja posle početka ruske invazije na njegovu zemlji.

Posle otvaranja će biti prikazan film “Žan di Bari”, francuske rediteljke Majven, sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, gde igra Luja XV.

Takmičarski deo smotre počinje sutra sa dva dugometražna filma “Monster” Japanca Hirokazua Kore-Ede i “Povratak” (Le Retour) Francuskinje Katrin Korsini.

Ukupno se 21 film takmiči za Zlatnu palmu, među rediteljima u konkurenciji je sedam žena što je rekord za ovaj filmski festival. Devetočlanim žirijem festivala predsedava Ruben Ostlund, koji je dobio svoju drugu Zlatnu palmu prošle godine za film “Trougao tuge” (Triangle of Sadness).

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare