Književni konkurs „Rasejani po svetu“

Izvor:
Politički.rs, Foto: Pixabay

Uredništvo beogradskog književnog časopisa „Književne vertikale“ i Biblioteke „Vertikale“ Udruženja nezavisnih pisaca Srbije, na osnovu dosadašnjeg iskustva i dobre saradnje sa nizom autorica i autora iz rasejanja, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost, ocenilo je izuzetno značajnim da najširoj čitalačkoj publici kako iz Srbije tako i sa prostora bivše zajedničke zemlje predstavi književno stvaralaštvo autora i autorica iz rasejanja, koji pišu na zajedničkom jeziku i njihove raznolike poetike osenčene kulturološkim, emotivnim i ostalim iskustvima stečenim životom u belom svetu pretočene u specifičnu i svojevrsnu umetničku prozu.

Na ovaj tematski književni konkurs posvećen životu, emocijama i različitim i svakovrsnim iskustvima iseljenika, emigranata, izbeglica ili izgnanika sa ovih prostora koji su stekli svoje nove domovine ili možda smo privremena staništa u svojevrsnom lutanju i potrazi za boljim životom i malom ljudskom srećom; koji su svoje domove svili u evropskim zemljama ili negde daleko, preko okeana, širom američkog ili nekog drugog kontinenta i tamo pokušali, a neki i uspeli da izgrade nove odnose, steknu prijatelje, ostvare nove ili sačuvaju stare ljubavi; o njihovim doživljajima novih i drugačijih iskustava; o njihovim uklapanjima ili sukobljavanjima sa drugačijim kulturama, običajima i navikama –svoje radove mogu slati isključivo prozne autorice i prozni autori koji su privremeno ili trajno napustili svoju matičnu zemlju i nastanili se u rasejanju širom planete Zemlje. Svoje radove mogu slati i njihovi potomci u prvom, drugom, trećem ili daljem kolenu i koji govore i/ili pišu jezikom svojih roditelja ili predaka.

Zainteresovani književni stvaraoci iz rasejanja svoju neobjavljivanu pripovetku (jednu, najviše dve) preporučenog obima od okvirnih 10.000 slovnih znaka sa razmakom (karaktera) napisane na zajedničkom jeziku južnoslovenskih naroda, na azbučnom ili abecednom pismu (sa obaveznim dijakritičkim znacima: ć,č,dž,š,đ,ž u slučaju korišćenja abecednog pisma i sa razmakom iza tačke, odnosno zapete, i to ne više od jednog slovnog znaka/karaktera) mogu slati na namensku elektronsku adresu organizatora konkursa: rasejanje.sccl.unps@gmail.com. Radovi se šalju u word.doc ili word.docx zapisu, u fontu po vlastitom izboru i sa velečinom slova 12.

Pod neobjavljenom pričom smatra se ona priča koja nije u celosti objavljena u zbirkama, časopisima ili na književnim sajtovima u štampanoj ili elektronskoj formi. Ovo ograničenje se ne odnosi na priče koje su objavljivane na sopstvenim profilima autora na društvenim mrežama.

Slanjem svoje/jih priče/a, autor pristaje da njegova/e priča/e bude/u objavljena/e u zbirci najboljih prispelih radova u štampanoj (i elektronskoj) formi te se istovremeno odriče prava na finansijsku nadoknadu autorskih prava za objavljivanje iste/ih.

Uz radove obavezno je u istom dokumentu dostaviti i kraću bio-bibliografiju sa kontaktima (do okvirnih 200 reči).

Rok za podnošenje priča na konkurs je 30. novembar 2022. godine.

Petočlani žiri biće sastavljen od članova redakcije časopisa „Književne vertikale“ i Serbien City Cluba. Žiri će selektovati radove do 31. decembra 2022. godine.

Uredništvo Biblioteke „Vertikale“ će od selektovanih radova prirediti i u izdanju Udruženja nezavisnih pisaca Srbije objaviti zbirku priča pod radnim naslovom „Rasejani po svetu matici“ i predstaviti je tokom tradicionalne manifestacije, Meseca srpske kulture u Londonu.

Ovaj konkurs nema takmičarski karakter te se neće proglašavati najbolji književni radovi a cilj poziva književnim stvaraocima iz rasejanja jeste njihova afirmacija na prostoru Jugoistočne Evrope. Stoga, svi autori i sve autorice zaslužuju zahvalnost, poštovanje i iskreno razumevanje za spremnost da podele svoja iskustva.

Svi zastupljeni autori dobiće autorski primerak.

Organizator konkursa, priređivač i izdavač zbirke ne odgovaraju za povredu autorskih prava od strane pojedinaca koji učestvuju na konkursu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare