Počinje 57. Bitef

Predstavom „Božanstvena komedija“ u režiji Franca Kastorfa koja se u Danu prologa izvodi na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, večeras počinje 57. Bitef festival.

Objašnjavajući Prolog kao važnu tačku povezivanja i kontinuiteta sa prethodnim festivalskim izdanjima i kao uvažavanje mnogostrukosti glasova i perspektiva, selektorski tim je Kastorfovu predstavu, koja je van takmičarske konkurencije, okarakterisao kao „kritiku konzumerizma u današnjem neoliberalnom kapitalizmu, koji se podjednako vešto reprodukuje u svim vremenima“.

Svečano otvaranje 57. Bitefa uslediće dan posle na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta besedom pozorišnog i filmskog reditelja Bora Draškovića i predstavom „Deca sunca“ rađenoj prema delu ruskog klasika Maksima Gorkog, u režiji Mateje Koležnik i produkciji nemačkog teatra „Šaušpilhaus“.

Ovogodišnje „nove pozorišne tendencije“ objedinjene sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“ predstaviće osam predstava u takmičarskom programu, od 3. do 10. oktobra. U konkurenciji za nagrade su predstave iz Nemačke, Grčke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Belgije i Srbije,a litvansko ostvarenje „Sunce i more“ – biće izvedeno čak osam puta u dva dana.

Predsednica žirija biće prof. dr Ana Vujanović (Univerzitet umetnosti u Berlinu), članovi Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume na Akademiji u Ljubljani, Siniša Ilić, likovni i umetnik performansa, i Iris Rafetzider, dramaturg festivala Viner Festvohen. Oni će odlučivati o najboljima, dobitnicima Gran pri „Mira Trailović“ i Specijalne nagrade „Jovan Ćirilov“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare