Sutra počinje 74. Međunarodni filmski festival u Kanu

Izvor:
Beta-AFP

U Kanu sutra počinje 74. Međunarodni festival u Kanu, a za Zlatnu palmu godine se takmiči 24 filma, među kojima ostvarenja Italijana Nanija Moretija (Nanni Moretti), Amerikanca Šona Pena (Sean Penn), Rusa Kirila Serebrenikova i Francuza Žaka Odijara (Jacques Audiard), saopštili su organizatori.

Na spisku se nalaze i filmovi “Anette” Leosa Karaksa (Carax), koji će biti prikazan na otvaranju festivala, kao i “French Dispatch” američkog reditelja Vesa Andersona (Wes) i “Benedetta”, holandskog režisera Pol Verhovena (Paul Verhoeven).

U trci za Zlatnu palmu biće četiri filma čiji su autori rediteljke.

Van takmičenja će biti prikazan film “De son vivant” (Za života), francuske rediteljke Emanuel Berko (Emmanuelle Bercot) sa slavnom Katrin Denev (Catherine Deneuve) u glavnoj ulozi.

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Američki reditelj Spajk Li (Spike Lee) biće predsednik žirija, a većinu članova žirija, sa pet kontinenata, čine žene.

Američka glumica i rediteljka Džodi Foster (Jodie) primiti počasnu Zlatnu palmu. Ta glumica koja je osvojila dva Oskara, biće počasni gost ceremonije otvaranja festivala.

Ruskom reditelju Kirilu Serebrenikovu zabranjeno je napuštanje ruske teritorije i zbog toga neće moći da prisustvuje čuvenom festivalu. Reditelj (51) osuđen je u junu 2020. godine na tri godine uslovnog zatvora i novčanu kaznu u aferi pronevere državnog novca.

Prestižna Zlatna palma, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je doneo odluku o dobitniku.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare