Sutra u Beogradu počinje IV Međunarodni festival klasične muzike Rosi fest 2021

Sutra u Beogradu počinje IV Međunarodni festival klasične muzike Rosi fest 2021

Tri godine unazad kraj januara je vreme kada se u Beogradu održava Rosi fest međunarodni muzički festival inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora, neobične životne priče i stvaralačkog opusa, Salomona Rosija (1570-1650).

Ni ovaj januar neće biti izuzetak, ali će ovo četvrto izdanje Rosi festa biti održano u skladu sa preporukama Vlade Srbije u cilju suzbijanja pandemije Kovida 19.

– Naš festival je zamišljen kao inovativan, dinamičan, multikulturalan i po temi jedinstven muzički događaj u Evropi, koji poseduje inspirativnu strast za učenjem u svojoj biti i obezbeđuje potrebnu osnovu za nova umetnička dostignuća, a interkulturalni dijalog, kao okosnica festivala, predstavlja nepresušan izvor za istraživanje klasične muzike, ali i za stvaranje novih muzičkih dela, kao i jednu od osnovnih vrednosti koju neguje evropska zajednica.

Imajući u vidu temu, kao i samu strukturu programa festivala, namera organizatora je da da se Rosi fest nađe među budućim liderima beogradskih kulturnih manifestacija.- objašnjava direktor festivala Stefan Zekić.

Prema njegovim rečima kako je jedan od najvažnijih ciljeva Rosi festa skretanje pažnje šire javnosti na značaj muzike u obrazovanju mladih i razvijanju njihovih kreativnih potencijala, festival će sutra započeti predstavom za decu „Bastijen i Bastijena“ na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta, a sve mališane po završetku predstave očekuje poklon iznenađenje od prijatelja festivala.

Pandemija je mnoga dešavanja preselila na internet, pa će tako u okviru okviru edukativnog programa festivala operska diva Olga Makarina, u saradnji sa korepetitorom beogradske opere Srđanom Jarakovićem, održati dvodnevni onlajn majstorski kurs za mlade solo pevače, dok će svi zainteresovani predavanje  muzikološkinje dr Ane Stefanović moći da prate na Youtube kanalu festivala. Na festivalskom Youtube kanalu predstaviće se i sedam finalista Rosijevog konkursa za mlade kompozitore „Portreti i sećanja“.

– Na konkursu je učestvovao veliki broj muzičara iz preko šesnaest zemalja sveta, a jednoglasnom odlukom komisije u sastavu – dr Zoran Erić, dr Ana Stefanović, mr Branka Cvejić-Mezei, mr Ladislav Mezei i dirigent Stefan Zekić, specijalne nagrade su dodeljene Lazaru Đorđeviću (Srbija) za kompoziciju „21. oktobar“ i Brahu Bdil (Izrael) za kompoziciju „My father’s death“.

Tema konkursa za kompozitore, „Portreti i sećanja“, odnosi se na sećanje na stradanja za vreme Drugog svetskog rata, a mladi stvaraoci imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u cilju očuvanja sećanja na žrtve holokausta. Konkurs u prvi plan ističe sećanje na žrtve, ali i zajedničku antifašističku prošlost dva prijateljska naroda i u skladu sa time ovogodišnja tema je bila poezija srpske pesnikinje Desanke Maksimović i izraelske pesnikinje Driti Ronen. – kaže Zekić.

Ovogodišnji Rosi fest biće završen 2. februara izvođenjem opere “Karmen, jedna tragedija“  na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. U dramaturškoj intervenciji Pitera Bruka, skrojenoj 80-ih godina prošlog veka, dramska radnja postaje gušća, intenzivnija i konkretnija I ova „nova“ Karmen se oslanja na konkretne odnose između likova i jasnije mapira problem stradanja jedne žene romskog porekla. “Karmen” u produkciji Rosi festa dodatno aktuelizuje adaptaciju Bizeove „Karmen“, problematizujući socijalno pitanje života Roma i migranata u sistemu evropskih zemalja, koji se u sklopu migrantske krize 2015. – 2019. godine suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije.

– Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju traže ugrožene socijalne grupe – pravo kretanja, rada i naposletku pravo slobodne ljubavi. – kaže Stefan Zekić pod čijom će dirigentskom upravom biti igrana opera „Karmen, jedna tragedija“ u režiji Ane Grigorović.

Ovogodišnji Rosi fest organizovan je uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Davida Ben Avrahama, Ambasade Izraela u Beogradu, SOKOJ-a, Jevrejske opštine, Narodnog pozorišta, kompanija Pertini i Takovo i drugih partnera. Iz Rosi festa podsećaju da su detalji programa festivala dostupni na interenet stranici festivala, kao i da se ulaznice mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, ali i da je broj karata je ograničen u skladu sa merama za suzbijanje epidemije korona virusa.

Izvor: Danas

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare