U četvrtak protest umetnika ispred Ministarstva kulture Srbije zbog konkursa

Izvor:
Beta, Foto: Google Maps/Ilie Olar

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije najavila je danas protestni skup i otvoreni forum ispred Ministarstva kulture za četvrtak 8. jun u 12.00 časova zbog, kako su ocenili, katastrofalnih rezultata konkursa u kojem su “potpuno ignorisani” predlozi, rešenja i procedure za njegovu realizaciju.

“Predlog prvih zahteva za diskusiju na javnom forumu su ukidanje uredbe kojom se onemogućava žalbeni postupak i obaranje rešenja komisija, minimum sredstava za sve odobrene projekte i programa konkursa ne sme biti manji od 250.000 dinara u svim oblastima i ukidanje diskrecionog fonda ministra kojim se netransparento raspolaže i dodeljuju sredstva van sfere javnog interesa i uvida javnosti”, piše u saopštenju Asocijacije.

Ocenili su da prvi pregled objavljenih rešenja konkursa svedoči o tome da su umetnici, umetničke organizacije i kulturni radnici ostali bez podrške za svoj rad ove godine ili je podrška koju su dobili ispod svakog nivoa dostojanstva rada

“Na primer, za godišnji program u oblasti rada sa mladima čest iznos je 150.000 dinara, što ne može da pokrije ni troškove minimalca za samo jednu osobu za tri meseca rada, koji prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje iznosi 158.400 dinara”, piše u saopštenju.

Pozvali su na odgovorsnost ministarku kulture Maju Gojković i sve članove konkursnih komisija koji su svojim učešćem doprineli, kako su naveli, “srozavanju i urušavanju” sektora kulture u Srbiji.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare