U Zrenjaninu danas otvaranje 70. Festivala pozorišta Vojvodine

U Zrenjaninu danas otvaranje 70. Festivala pozorišta Vojvodine

Večeras će u Zrenjaninu biti otvoren jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, nastarija smotra te vrste u zemlji, koju organizuju Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine i NP “Toša Jovanović”.

Manifestaciju otvara dr Zoran Đerić, upravnik SNP a prisutnima će se obratiti Dejan Karlečik, v.d. direktora NP “Toša Jovanović” kao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. U pratećem delu programa biće predstavljena publikacija “70 susreta Festivala”.

Jedan od priređivača publikacije Goran Ibrajter kaže da će predstava koja otvara festival biti hiljadita, dok je Zrenjaninu ovo 24 put da je domaćin festivala.

-Zaista nismo razmišljali da bilo šta menjamo, bez obzira što smo prošle godine odložili festival. Sve predstave, koje su selektovane, nakon pandemije dobijaju jedan novi meta sadržaj, videćemo kako izgledaju nakon iskušenja u kojima smo se svi našli – objašnjava Valentin Vencel, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Večeras je na takmičarskom programu predstava zrenjaninskog pozorišta “Gospodin Mokinpot” u režiji Ljuboslava Majere, koji kaže za tematiku kojom se bavi da su “došla vremena stvaranja  novih normi i normalnosti, novih vrednosnih sistema, novih formi, novih čaura iz kojih će se možda u svojoj samoći, ćutnji i razmišljanjima izleći nešto novo”.

Festival se već sutra seli u Sombor, na programu je predstava “Semper idem” u režiji Gorčina Stojanovića”, za koju autor kaže da je “esencija tog grada, kojim prošlost jezdi na biciklu svakodnevno”.

Više o festivalu, koji je ove godine disperzivan a predstave se igraju u matičnim pozorištima, može se naći na sajtu NP ”Toša Jovanović”, koje je na svojoj FB stranici obzbedilo prenos otvaranja menifestacije i objavljivaće Dnevnik festivala.

Izvor: Danas/ M. Pudar

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare