Velimirovićev film Dan četrnaesti ponovo prikazan u Kanu posle 60 godina

Izvor:
Beta

Film “Dan četrnaesti” (1960) Zdravka Velimirovića prikazan je na 74. Filmskom festivalu u Kanu u programu “Kan Klasik”.

Ta drama u produkciji “Lovćen filma”, prema scenariju Borislava Pekića, bila je u trci za “Zlatnu palmu” pre 60 godina.

Film je u Kanu sinoć prikazan sa digitalno restaurisane kopije koja je izrađena u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Crnogorske kinoteke.

Upravo je restauracija bila povod da dve kinoteke predlože Festivalu u Kanu da uvrsti film u prestižnu selekciju “Kan Klasik”.

“Dan četrnaesti” je treći film sa kojim je Jugoslovenska kinoteka učestvovala u selekciji “Kan Klasik”, nakon filmova “Skupljači perja” (1967) Aleksandra Saše Petrovića, i “Ko to tamo peva” (1980) Slobodana Šijana, čije su restaurisane kopije prikazane 2017. i 2020. godine.

Pred sinoćnu projekciju publici su se obratili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, sin autora filma Mladen Velimirović i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, navodi televizija N1.

Pantelić je ukazao na značaj ostvarenja koje je obeležilo početak takozvane “zlatne ere” jugoslovenskog filma. On se osvrnuo na izuzetne uloge koje su u filmu ostvarili Nikola Popović, Кarlo Bulić, Mira Stupica, Olga Spiridonović, Rahela Ferari, Slobodan Cica Perović, Dušan Janićijević i drugi.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare