Počeo 37. Beogradski džez festival

Izvor:
Beta

Koncertom novosadskog sastava „Majamisty Trio“ večeras je u Beogradu počeo 37. Beogradski džez festival.

Uz novosadski trio koji čine Maja Alvanović (klavir), Ervin Malina (kontrabas) i Lav Kovač (bubnjevi) pred punom salom Doma omladine Beograda (DOB) kao specijalni gosti nastupili su i nemački klarinetista, saksofonista i kompozitor Urlih Drehsler, makedonska pevačica koja živi u Parizu Aneta Džordž i novosadski dečiji hor LA LA.

Sastav je pored kompozicija sa prethodnih albuma („Mistyland“, „Love“ i „Organic“) premijerno izveo muziku sa novog, četvrtog albuma.

Nakon njih u Velikoj sali DOB nastupa unuk čuvenog bluz-sving trubača Doka Čidema, trubač i kompozitor Teo Kroker.

Festival će, zbog obeležavanja jubilarne 50. godišnjice, u punom formatu trajati šest dana, do nedelje, 31. oktobra u Domu omladine Beograda i Kombank dvorani, a kompletan program dostupan je na sajtu festivala.

Organizatori su naveli da beogradsku publiku očekuje nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta u Srbiji.

Na festivalu, koji se ove godine održava pod sloganom „Džez plamen“, nastupiće više od 100 muzičara iz 18 zemalja.

Iz Njujorka dolazi najčuvenija kompozitorka savremenog džeza Marija Šnajder, praćena mladim, nemačkim big bendom „Subway Jazz Orchestra“.

Gostovaće i azerbejdžanska pijanistkinja Aziza Mustafa Zadeh sa svojim trijom, pijanista iz SAD Bred Mehldau kao i istaknuta imena evropske džez scene – „Rymden“ iz Švedske i „Markus Stockhausen Group“ iz Nemačke.

Kada je Beogradski džez festival osnovan 1971. godine, niko nije mogao da pretpostavi da će „plamen džeza“ u Srbiji biti tako dugovečan, naveli su organizatori i istakli da je ovaj festival i prošle, kao i ove godine, jedan od retkih džez festivala u Evropi koji su uprkos pandemiji korona virusa održani uživo.

Večerašnji koncert održan je uz poštovanje sanitarnih mera uvedenih za suzbijanje epidemije korona virusa.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar