Kako nasleđujemo boju očiju?

“Oči su ogledalo duše”, poznat je citat. I dok vaše oči mogu pružiti uvid u to kakva ste osoba, poreklo boje očiju je fascinantno.

Da bi pomogao u otkrivanju detalja ovog genetskog čuda, Fox News Digital razgovarao je sa stručnjakom za genetiku.

Boja očiju se odnosi na boju šarenice, obojenog dela oka koji okružuje zenicu. Vaša zenica je mali crni otvor u sredini.

„Boja tvojih očiju je kao tvoj otisak prsta. Niko drugi na svetu nema potpuno istu boju očiju kao vi“, istakli su iz Klinike Klivlend.

Boja očiju zavisi od količine, vrste i distribucije melanina, ili pigmenta, u šarenici oka, rekla je Bler Stivens, klinički genetski savetnik i direktor prenatalnog genetskog savetovanja.

„Proizvodnja melanina je određena nečijim genetskim informacijama, koje nasleđujemo od svojih roditelja“, rekao je Stivens.

Boja očiju se smatra „poligenskom“ osobinom, što znači da je uključeno nekoliko gena. U tom cilju, neke genetske varijante proizvode više melanina, što dovodi do tamnije boje očiju, dok druge genetske varijante proizvode manje melanina, što dovodi do svetlije boje očiju, rekao je Stivens.

Image by Alp Cem from Pixabay

„Ljudi se često pitaju zašto se boja očiju novorođenčadi menja i to je zato što proizvodnja melanina nastavlja da se razvija nakon rođenja. Recesivne osobine se obično izražavaju samo ako neko nasledi recesivni gen od oba roditelja, dok „dominantna“ osobina nasleđena samo od jednog roditelja može da maskira recesivnu osobinu od drugog roditelja, dodala je ona, prenosi New York Post.

Ona je takođe rekla da se smeđa boja očiju smatra dominantnom u odnosu na plavu boju očiju, slično mešanju boja, Na primer, ako imate plavu i mešate sa braon, dobijena boja će izgledati više braon nego plava.

Šta ako jedan roditelj ima smeđe oči, a drugi zelene, a dete plave? Kako se to dešava? Iako se smatra da je smeđa boja očiju dominantna nad plavom, Stivens je naglasila da imamo dve kopije svakog gena, po jednu od svakog roditelja, i da je više gena uključeno u određivanje boje očiju.

„To znači da postoji mnogo kombinacija gena koje deca mogu da naslede od svojih roditelja“, objasnila je ona,

Da li jedan roditelj obično ima dominantne gene za boju očiju i druge osobine kao što su boja kose ili kože? Na boju očiju, kosu i boju kože utiče melanin, odnosno pigment koji proizvodi naše telo, rekla je Stivens.

Naši geni diktiraju vrstu, strukturu i količinu melanina. Dakle, ako osoba ima različite gene za melanin koji proizvode velike količine melanina, veća je verovatnoća da će imati tamniju boju očiju, kose i boje kože nego neko ko ima gene koji proizvode manje melanina.

Međutim, postoje neki geni koji utiču na boju kose koji ne utiču nužno na boju očiju i obrnuto. Mogu li braća i sestre imati različite boje očiju? Ako mogu, zašto?

„Da, apsolutno mogu da imaju različite boje očiju“, rekla je Stivens i dodala da će to zavisiti od prenosa gena koje nasledi svaki brat i sestra.

Obrazac nasleđivanja za određivanje boje očiju je veoma složen. Stivens je rekla da ima još mnogo toga da se nauči o genetici boje očiju. Ona je dodala da se boja očiju ne može pouzdano predvideti genetskim testiranjem, prenosi N1 Zagreb.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare