Preminuo Đorđe Balašević

Preminuo Đorđe Balašević

Jedan od najvećih kantautora na ovim prostorima i legendarni muzičar Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini u Novom Sadu.

Balašević je pre tri danaprimljen na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine gde se lečio od upale pluća.

Đorđe Balašević rođen je 11.maja 1953. godine. Bio je član grupe „Žetva“ i „Rani mraz“, a 1982. započeo je solo karijeru.

Igrao je u nekoliko serija, a snimio je i film „Rani mraz“, gde su, između ostalih, glumila njegova deca, ali i njegov prijatelj Rade Šerbedžija.

Jedan od najpoznatijih kantautora na prostorima bivše Jugoslavije ukupno je objavio 16 albuma, tokom solo karijere i sa bendovima. Upisao je ali nije diplomirao geografiju. Ipak, povodom 50 godina Novosadskog univerziteta uručena mu je počasna diploma.

Đorđe Balašević je bio poznat kao veliki kritičar režima Slobodana Miloševića, i kao veliki borac za mir. Bio je ambasador dobre volje visokog komesarijata UN za izbeglice.

U poslednjem televizijskim intervjuu koji je dao za televiziju N1 2018. godine, čuveni kantautor rekao je: „Kada progovoriš to je već sloboda“.

„U religiji kojoj ja pripadam nema hramova ni ispovedaonica, nego ja tako olakšam dušu“, kazao je.

Kako je rekao, promene su čini mu se, uvek na gore.

„Očekivao sam od novih generacija da će rešiti probleme, očekivao sam nove face, ekonomiste, stručnjake, da će oni biti tu, međutim, sad su se samo malo pomešale karte, svi su i dalje tu“, govorio je Balašević.

Balašević je u svojoj karijeri objavio i nekoliko knjiga, od kojih je poslednja „Knjiga koje nema“, koju je 2018. predstavio na Sajmu knjiga.

N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare