Ambasadori država EU: “EU zna da može da računa na Srbiju protiv ruske invazije”

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay, Printscreen

Evropska unija zna da može da računa na gostoprimstvo i saosećajnost Srbije prema Ukrajincima i da “računa na Srbiju da nastavi da se zalaže za medjunarodno pravo, za Ukrajinu i protiv ruske invazije”, navodi se u autorskom tekstu za Nedeljnik ambasadora država članica EU u Beogradu.

“Ovih dana smo svedoci jedne od najgorih izbegličkih kriza u Evropi od Drugog svetskog rata”, navodi se u danas objavljenom tekstu i dodaje da je “invazija na Ukrajinu rezultat političkog sistema kojim vlada jedan čovek, a ne volja naroda”.

Ističe se da “čitava medjunarodna zajednica treba da udruži snage da prekine vojnu agresiju Rusije i založi se za mir i multilateralni poredak zasnovan na pravilima”.

“Pozdravljamo to što se Srbija pridružila 141 zemlji i glasala za rezoluciju Generalne skupštine UN, najoštrije osudjujući rusku agresiju na Ukrajinu i zahtevajući da Rusija odmah prekine upotrebu sile protiv Ukrajine”, navode ambasadori članica EU.

U tekstu se navodi da Srbija ima dugogodišnje iskustvo u prihvatu izbeglica, kako tokom ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, tako i tokom migrantske krize 2015.

“Znamo da možemo da računamo na Srbiju i da ukrajinski narod koji beži od ratnih strahota može da računa na gostoprimstvo i saosećajnost Srbije. S naše strane, učinićemo sve što možemo da podržimo Srbiju u podršci Ukrajincima, jer Ukrajinci napuštaju svoje domove da bi preživeli”.

“Tokom demonstracija u Beogradu, mnogi Rusi, Belorusi i Ukrajinci su marširali zajedno sa Srbima protiv rata. Zato i mi želimo da izrazimo najdublje žaljenje zbog izolovanih primera diskriminacije koji su prijavljeni protiv ruskih državljana koji žive u inostranstvu”, dodaje se u tekstu.

Pored šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, tekst potpisuju i ambasadori Francuske, Češke, Švedske. Španije, Belgije, Madjarske, Poljske, Danske, Kipra, Irske, Litvanije, Grčke, Italije, Letonije, Luksemburga, Holandije, Slovačke, Malte, Estonije, Bugarske, Austrije, Rumunije, Finske, Hrvatske, Nemačke, Portugalije i Slovenije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare