Borel: Strane su se dogovorile da ispune SVE članove sporazuma i sprovedu SVE obaveze bez odlaganja

Izvor:
N1, Foto: Twitter/@JosepBorrellF

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu da su se Kosovo i Srbija dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. On je naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.

„U okviru aneksa strane su se dogovorile da ispune sve članove sporazuma i sprovedu sve obaveze bez odlaganja i u dobroj veri“, rekao je Borel.

Borel je rekao i da će EU „snažno zahtevati od strana da ispune obaveze“ iz dogovora i da će neispunjavanje obaveza – vući posledice.

On je kazao da je radi implementacije člana 7 sporazuma Kosovo pristalo odmah, i to „stvarno odmah“ u okviru dijaloga, o uspostavljanju aranžamana i garancija da bi se obezbedila odgovarajuća samouparava za srpsku zajednicu na Kosovu.

Strane su se, kako je rekao, obavezale i da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao što je ispregovarano u okviru dijaloga kao hitno pitanje.

Borel je preneo i da su evropski predstavnici prvobitno predložili ambiciozniji i detaljiniji predlog aneksa, ali nažalost strane nisu uspele da postignu dogovor o tom detaljnom predlogu.

To se, kako je rekao, desilo jer Kosovo nije bilo dovoljno fleksibilno o materiji, a sa druge strane jer je Srbija prethodno izjavila da neće potpisivati sporazum, iako su bili spremni za sprovođenje.

Borel je naglasio da se aneks i sporazum smatraju usvojenim putem njegovog saopštenja koje će biti objavljeno.

„Uprkos činjenici da je predložem ambiciozniji tekst na početku susreta, ono što su strane prihvatile – sporazum i sprovođenje aneksom postaće sastavni deo njihovog puta ka EU“, rekao je.

„Trebalo bi da se fokusiramo na sadržinu dogovorenog i jasno je da će obe strane imati veliku korist od dogovorenog“, rekao je Borel i dodao da se dogovor ne tiče samo Kosova i Srbije, te da pažnja medija dokazuje da se radi o stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu celog regiona Zapadnog Balkana.

Borel je naveo da je danas bio cilj da se postigne dogovor o tome kako sprovesti sporazum sa prošlog sastanka u Briselu 27. februara. „Danas je na stolu bilo kako će biti sproveden, šta i do kada treba uraditi, ko i na koji način“.

„Drago mi je da mogu da objavim da imamo sporazum i kako to da realizujemo“, istakao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se ranije danas, odvojeno, sa Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a potom je održan i trilateralni sastanak. Maratonski razgovori trajali su gotovo 12 sati.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare