Dačić: Neću otići u Savet Evrope ako počnu proceduru za prijem tzv. Kosova

Izvor:
RT Balkan, Foto: Instagram/ivica.dacic.rs

Srbija neće dozvoliti da se njena konstruktivnost posmatra kao slabost, poručio je ministar spoljnih poslova i dodao da u Savet Evrope nikada nije primljeno nešto što nije država

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da možda neće otputovati u Strazbur povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope zbog najava da će Komitet ministara SE 19. aprila otpočeti proceduru i raspravu za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju, na desetogodišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma.

Printscreen/ N1

“Kakva je to poruka? To je poniženje i poruka da ‘Kosovo’ može da radi šta hoće. Ako su te najave tačne, ja svakako neću sutra otići u Strazbur”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Gabona Jolandom Nijonde i dodao da “u Savet Evrope nikada nije primljeno nešto što nije država”.

Istakao je da je nemoguće da se sa jedne strane brani teritorijalni integritet Ukrajine, a da se sa druge strane ruši teritorijalni integritet Srbije.

“Ako neko misli da ćemo se mi tome radovati ili podržati, mislim da je apsolutno na pogrešnom putu”, rekao je Dačić.

On je upitao dokle je Priština stigla sa formiranjem Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

“Deset godina lažu da će to formirati. Takva jedna poruka nam postavlja pitanje o daljem stavu Srbije prema Savetu Evrope, učešću predsednika Vučića koji je na samitu u Islandu. Mi sigurno nećemo dozvoliti da neko ponižava Srbiju”, rekao je Dačić.

On je dodao se ne zna da li će u Strazburu prijem tzv. Kosova biti na dnevnom redu, ali da Srbija neće dozvoliti da se njena “konstruktivnost posmatra kao slabost”.

Pročitajte još  Vučićeva ministarka traži viznu liberalizaciju za Kosovo

“Mi to nećemo dozvoliti. Zar ‘Kosovo’ deset godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma i odbacivanja obaveza da formira ZSO, treba da bude nagrađeno otpočinjanjem procedure za njihov prijem? To je takav faul, da je to neoprostivo”, rekao je Dačić.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare