Dodik pozvao Makrona da razgovaraju o krizi u BiH

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas francuskog predsednika Emanuela Makrona da se sastanu i razgovaraju o mogućnostima pronalaska rešenja postojeće političke krize u Bosni i Hercegovini.

Dodik je poziv uputio nakon što je Makron juče ponovo pobedio na predsedničkim izorima u Francuskoj, navodeći da ga “ohrabruje” Makronova izjava da će se “zalagati za odbranu demokratije”.

On je podsetio da je Markonu 15. novembra prošle godine uputio pismo, u kojem je francuskom predsedniku predložio sastanak “u svetlu trenutne političke situacije u RS i BiH, kao i Zapadnom Balkanu”.

“Otvoren sam za susret u što skorijem vremenu na mestu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po vašem izboru, ili u nekoj od vaših institucija”, naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, Francuska, bez ikakve sumnje, spada u red najvažnijih spoljnopolitičkih i trgovinskih partnera BiH, zbog čega se nada “aktivnom angažmanu francuskog predsednika u navedenom kontekstu”.

“Razumevanje i podrška Francuske i vas kao lidera od neizmerne je važnosti u navedenom kontekstu”, naveo je Dodik.

On je izrazio uverenje da će do sastanka doći i da će to biti “ključna karika u razumevanju trenutnog stanja u BiH, ali istovremeno i dodatni impuls razvoju dobrih političkih i ekonomskih odnosa naroda BiH i Francuske”.

Od leta prošle godine, kada je bivši Visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, traje politička kriza, koja je eskalirala namerama vladajućih struktura u RS da krenu u proces prenosa nadležnosti za države na entitetski nivo.

Politički vrh RS ne priznaje Kristijana Šmita kao Visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdjeno u Savetu bezbednosti UN-a, gde se tome suprotstavila Rusija.

Šmit je nedavno poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS, a prethodno su SAD Dodiku ponovo uvele sankcije. Velika Britanija je uvela sankcije Dodiku i predsednici RS Željki Cvijanović, uz obrazloženje da dvoje zvaničnika “pokušavaju da potkopaju legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine”.

Srpski član Predsedništva BiH ranije je imao dobre veze sa pristalicama, na jučerašnjim izborima poražene, Marin Le Pen, a dva poslanika njene stranke su 9. januara prisustvovala obeležavanju Dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare