Erdogan: Vučićeva podrška suverenitetu BiH veoma važna, Turska i Srbija će zajedno delovati da se prevaziđe kriza

Izvor:
Beta, Ilustracija, Foto: Pixabay, Instagram/buducnostsrbijeav, Agencije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras u Ankari da je podrška koju Srbija pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine veoma važna za mir i stabilnost celog regiona.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Erdogan je rekao da je “imperativ da se sve strane suzdrže od preduzimanja koraka koji štete teritorijalnom integritetu BiH i da se svi ponašaju odgovorno”.

“Na sastanku smo još jednom snažno i odlučno potvrdili značaj koji pridajemo miru i stabilnosti na Balkanu. Razmenli smo mišljenja o političkoj krizi u BiH. Očigledno je da je potrebno zajednički delovati sa medjunarodnom zajednicom kako bi ta kriza bila prevazidjena”, kazao je Erdogan.

Naveo je da će Turska “nastaviti da ulaže napore i da čini sve” da se smanji napetost na Balkanu.

Posle sastanka sa Vučićem i sednice Visokog saveta za saradnju dve zemlje, Erdogan je rekao da su odnosi Srbije i Turske “na odličnom nivou” i dodao da je sa Vučićem detaljno razgovarao o nivou saradnje i koracima koje treba preduzeti.

“Godina 2021. bila je izuzetna za naše odnose, u septembru smo otvorili generalni konzulat u Novom Pazaru, postali smo prva država koja je otvorila generalni konzulat u Novom Pazaru, nadamo se da ćemo ove godine otvoriti konzulat i u Nišu. Sa druge strane, Srbija je povećala broj počasnih konzulata u Turskoj na pet”, kazao je Erdogan.

On je naveo da obim trgovine izmedju dve zemlje “nastavlja da obara rekorde”, uprkos negativnim efektima pandemije korona virusa.

“Prošle godine smo, uz rast od 34 odsto, povećali obim trgovine na dve milijarde dolara. Cilj nam je nivo od pet milijardi, razgovarali smo o zajedničkim koracima u tom pravcu”, kazao je turski predsednik.

Erdogan je rekao da je sa Vučićem razmenio ideje o zajedničkim projektima koje bi dve zemlje mogle da realizuju i dodao da je Ankara veoma zadovoljna “doprinosom turskih kompanija uspešnom razvoju Srbije”.

“Danas u Srbiji posluje više od 1.300 turskih kompanija koje zapošljavaju oko 8.000 ljudi. Ukupna vrednost naših investicija u poslednjih deset godina povećana je sa milion na 250 miliona dolara. Naši preduzetnici u Srbiji do sada su realizovali i potpisali 45 projekata, u vrednosti 823 miliona dolara”, naveo je.

Turski predsednik je zahvalio Vučiću “na podršci koju pruža turskim preduzetnicima” u Srbiji i najavio da će njegova zemlja nastaviti da pruža “svu podršku” srpskim investitorima koji žele da ulažu u Tursku.

On je ukazao i da je u porastu i broj putovanja i turista u porastu i dodao da će od ove godine početi direktni letovi za Tursku sa sva tri aerodroma u Srbiji, uvodjenjem linija iz Niša i Kraljeva za Istanbul.

“Sve ovo su konkretni pokazatelji naših odnosa”, kazao je Erdogan.

Uoči obraćanja Vučića i Erdogana zvaničnici dve zemlje potpisali su nekoliko sporazuma koji treba da doprinesu unapredjenju bilateralne saradnje.

Medju njima je i okvirni sporazum o saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije i Generalne direkcije za kulturno nasledje i muzeje Turske. Sporazum su potpisali ministri kulture Srbije i Turske, Maja Gojković i Mehmet Nuri Ersoj (Ersoy).

Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, trgovinska razmena izmedju Srbije i Turske porasla je 37,9 odsto u prva tri kvartala 2021. godine i iznosila je 1,4 milijarde dolara. Prošle godine je obim razmene izmedju dve države iznosio rekordnih 1,5 milijardi dolara.

U Srbiji posluje oko 110 turskih preduzeća u tekstilnom, automobilskom, gradjevinskom i mašinskom sektoru, te u bankarstvu i turizmu.

Iz Turske se najviše uvozi tekstil, proizvodi za automobilsku i mašinsku industriju, belu tehniku, gvožđe i čelika, kao i voće i povrće, a iz Srbije se izvoze gume, duvan, bakar, plastika i proizvodi mašinske industrije.

Pre deset godina, investicije Turske u Srbiju iznosile su oko milion dolara, dok su 2021. godine ulaganja 250 miliona dolara.

Od 2010. godine, Srbija i Turska imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini, što je najviše uticalo na povećanje robne razmene.

Zahvaljujući potpisivanju novog sporazuma, od 1. juna 2019. su povećane izvozne kvote i odobren je bescarinski godišnji izvoz u Tursku. Srbiji je odobren izvoz 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona semena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda.

Preko Turske agencije za saradnju i koordinaciju Tika, osnovane 2009. godine u Srbiji, realizovane su donacije u projekte obrazovanja, zdravstva, socijalne infrastrukture i očuvanja zajedničke kulturne baštine. Od 2015. godine, pod pokroviteljstvom agencije Tika, realizovana su 223 projekta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare