Komersant: „Kosovo“ ima velike šanse da uđe u SE. Vučić računa na podršku Moskve, ali je pitanje da li će je dobiti

Izvor:
Beta, Foto: Twitter, Reuters/ Sergei Chirikov

Šanse Prištine da udje u Savet Ervope su velike, posebno posle nedavnog isključenja Rusije iz te organizacije, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao jak diplomatski odgovor, očigledno računajući i na podršku Moskve, ali dodaje da je, medjutim, pitanje da li će je dobiti.

Dnevnik piše da je sama Srbija već tri puta u vreme ukrajinske krize podržala u UN antiruske rezolucije, medju kojima i obustavu članstva Rusije u Savetu za ljudska prava, te da je Vučić nedavno kritikovao Kremlj za slabljenje srpske pozicije kada je reč o Kosovu.

Komersant piše da bi članstvo Prištine u Savetu Evrope za nju bila velika diplomatska pobeda, te da ima velike šanse da u toj organizaciji dobije neophodnu većinu, pošto su dve trećine članica podržale kosovsku nezavisnost.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore bliske vlastima u Srbiji da će Beograd ponovo početi aktivnu diplomatsku kampanju kako bi države koje su priznale Kosovo povukle priznanje.

„U sprovođenju moćne kampanje u svetu za opoziv proznanja Kosova, Beograd očigledno računa, kao i ranije, na podršku Moskve“, piše list i dodaje da je, medjutim, nedavno rusko ministarstvo spoljnih poslova, prvi put tokom ukrajinske krize, izrazilo nezadovoljstvo stavom Srbije, koja je podržala tri antiruske rezolucije u UN“.

List podseća i da je prošle nedelje predsednik Srbije generalno zamerio Kremlju da slabi srpsku poziciju o Kosovu.

„Tako da aktivno rusko učešće u srpskoj kampanji ovoga puta nije nimalo očigledno“, zaključuje Komersant

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare