Jelena Milić: Pogrešno je KFOR popunjavati snagama iz regiona

Jelena Milić: Pogrešno je KFOR popunjavati snagama iz regiona

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić izjavila je da je tendencija Kfora na Kosovu da se broj pripadnika u misiji što više poveća na račun zemalja članica NATO koje su iz regiona, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

-Mora se imati u vidu da je upravo u toku povlačenje NATO i američkih snaga iz Avganistana, koje je počelo 1. maja, a Bajden je najavio završetak do 1. septembra. Verujem da će predstojeći susret predsednika Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO, koji će se izgleda desiti pre samita NATO 14. juna, za temu imati i odnos Srbije sa Kforom, ali i odnos pojedinih zemalja članica prema neustavno transformisanim KBS, koje su počele transformaiju u kosovske odbrambene snage- rekla je Milić za Kosovo onlajn.

Milić je reagovala na najavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana da će Hrvatska otvoriti vojni kamp na Kosovu.

Ona smatra pogrešnom ideju da se Kfor popunjava snagama iz regiona po logici „neće pucati brat na brata“, imajući u vidu očigledno odsustvo demokratske kontrole oružanih snaga u većini zemalja regionu i potpuno arbitrarno tumačenje odredaba međunarodnog prava, uključujući i Rezoluciju 1244 koje dolazi i sa političkog istoka i sa političkog zapada.

-Mislim da je u ovom trentuku potrebno vođstvo vodećih zemalja članica NATO i da Mađarska koja će dobiti novog glavnokomandujućeg Kfora dobija uistinu vruć krompir- smatra Milić.

Milić je dodala da je duboko razočarana činjenicom da “Evropa očito u organizovanoj kampanji” predstavlja ugroženim OVK juga Srbije i spomenik komandantu Lešiju i to od strane Srbije.

Ona je navela da je to deo iste matrice, relativizacije terorističke komponente u OVK u sukobima na Kosovu, pre i posle demokratske tranzicije u Srbiji.

-Čini mi se da klatno ide suviše u jednu stranu – Kosovo žrtva, Srbija agresor, iako je očito da je za vreme Đinđićeve vlade Srbija upravo uz pomoć NATO, bez civilnih žrtava, sprečila separatistiko-terorističku pobunu na jugu Srbije, i odnos države prema spomeniku teroristi nema nikakve veze sa etničkim pitanjima- zaključila je ona.

Novosti.rs, Kosovo online

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare