Kurtijev savetnik: Zahtevaćemo članstvo u SE, šanse veoma dobre nakon odlaska Ruske Federacije

Izvor:
KoSSev, Foto: Printscreen

Kosovo će uskoro podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, najavljuju iz Prištine već danima. Jeton Zuljfaj, politički savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija, smatra da su šanse za prijem dobre.

Obezbeđene su dve trećine glasova, izjavio je Zuljfaj, a prenosi Gazeta Express.

„Prijavićemo se. Mislim da su šanse nakon odlaska Ruske Federacije veoma dobre. Dve trećine zemalja koje bi trebalo da glasaju su već obezbeđene, u smislu da imamo države koja nas priznaju i da su deo ove grupe od dve trećine“, rekao je on u Tevi 1, prenosi portal KoSSev.

Na pitanje – da li su dobili potvrdu iz bilo koje zemlje, Zuljfaj je rekao da postoje moćne zemlje poput Nemačke koje će pomoći.

„Kao što ste videli tokom naše posete Berlinu, kancelar Šolc je direktno pomenuo podršku našoj prijavi za Savet Evrope. Imaćemo zemlje koje će nam pomoći, jake, poput Nemačke, koje će lobirati u ovom pravcu“, rekao je on, prenosi dalje Express.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je nedavno iz Berlina da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir NATO-a, ali i za Savet Evrope.

Kurti je to saopštio nakon susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Scholcom koji je, iako je podržao Kosovo ka evroatlantskim integracijama, izrazio nadu da Srbija neće da napusti Savet Evrope, ukoliko bi Kosovo uspelo da se učlani.

Predsednik Srbije koji se takođe u Berlinu sastao istog dana sa Šolcom potom je izjavio da Srbija „ne može sebi da puca u nogu“ i unapred govori da li će napustiti neke institucije ili ne, ali i da će se o tome odlučivati i u Parlamentu i Vladi Srbije.

Sa druge strane, ponovo je izneo staro obećanje – da će Srbija, ukoliko Priština uputi zvanično zahtev za članstvo, početi sa ubrzanim radom na povlačenju priznanja.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare