Lajčak: Očekivanja od Kosova i Srbije jasna – deeskalacija i izbori na severu

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen/ VOA

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su očekivanja od Kosova i Srbije jasna: deeskalacija, novi izbori na severu i povratak primeni Ohridskog sporazuma.

To je, kako je naveo na Fejsbuku, na sastanku u Briselu izneto predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

Cilj sastanka s njima, naveo je, bio je da se nađe izlaz iz situacije na severu Kosova “koja je i dalje veoma napeta”.

“Izneli smo u ime EU naša jasna očekivanja obema stranama s fokusom na tri elementa: deeskalacija, novi izbori na severu i povratak implementaciji Ohridskog sporazuma. Narednih dana ostaćemo u bliskom kontaktu s obe strane, a takođe ćemo pažljivo pratiti dešavanja na terenu”, naveo je Lajčak na Fejbuku.

On je dodao da je prethodnu sedmicu započeo posetom Vašingtonu, gde je imao “produktivne razgovore” o situaciji na Zapadnom Balkanu i zajedničkim naporima EU i SAD u vezi s tim.

“Bilo je veoma važno biti u SAD i uporediti zapažanja s mojim sagovornicima u ovom osetljivom vremenu”, dodao je on.

U Vašingtonu je o situaciji na Kosovu razgovarao s podsekretarkom SAD Viktorijom Nuland i sa savetnikom američkog državnog sekretara Derekom Šoleom.

“Naglasili smo važnost deeskalacije i povratka dijalogu uz posredstvo EU”, napisao je Lajčak.

O tome je razgovarao i sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i nizom drugih američkih zvaničnika.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare