Lavrov: Teško je zvati NATO defanzivnim. Bombardovali su Jugoslaviju, izvršili invaziju u Libiji…

Izvor:
Beta, Foto: Russian Foreign Ministry Press Service

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas da Moskva želi odnose uzajmnog “poštovanja” sa Vašingtonom i naglasio da je posebno značajno za njegovu zemlju da dobije konkretne garancije za svoju bezbednost.

Zapad optužuje Moskvu da ja nagomilala trupe na granici sa Ukrajinom s namerom invazije dok Rusija to negira ali traži da se prekine širenje NATO do njenih granica, odnosno odbije prijem Ukrajine u Alijansu.

“Želimo dobre odnose, ravnopravne sa uzajanim poštovanjem sa SAD kao i sa svakom drugom zemljom na svetu”, rekao je Lavrov u intervjuu koji je prenela ruska televizija, prenosi Frans pres.

On je takodje osporio tvrdnju Alijanse da je čisto defanzivna struktura. On je ponovio da širenje NATO predstavlja pretnju zato što je Alijansa već bila uključena u ofanzivno delovanje van svojih zemalja članica, prenosi agencija AP.

“Teško je zvati ga (NATO) defanzivnim. Ne zaboravite da su bombardovali Jugoslaviju gotovo tri meseca, izvršili invaziju u Libiji kršeći rezoluciju Saveta bezbednosti UN, i kako su se ponašali u Avganistanu”, rekao je Lavrov.

On je naglasio da Rusija ne želi da ostane u položaju u kojem joj je bezbednost redovno narušena.

“Svaki put se pokazuje da se linija koju (zemlje NATO) treba da brane širi sve više ka Istoku. Sada se već približila Ukrajini”, rekao je on.

Lavrov je rekao da Alijansa hoće da uvuče Kijev u svoj sastav iako “svi razumeju da Ukrajina nije spremna i da ne može da doprinese jačanju bezbednosti NATO”.

Prema Lavrovu, uključenje Ukrajine u NATO bi moglo ozbiljno da naruši odnose izmedju Zapada i Rusije.

Stoga će Moskva nastaviti da traži ne samo da dobije uveravanja, pismene političke obaveze, ali i pravno obavezujuće garancije, “koje će uzeti u obzir legitimne interese” Rusije, rekao je on.

On je najavio da će Moskva uskoro poslati u zemlje NATO i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) “zvaničan zahtev tražeći da se precizira kako oni nameravaju da sprovedu svoje obaveze o tome da neće jačati svoju bezbednost na uštrb bezbednosti drugih”.

Šef ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev je izneo uveravanja da Moskva ne preti Ukrajini.

“Mi ne želimo rat. I nije nam uopšte potreban. I oni koji ga nameću, odnosno Zapad, nastavljaju svoje lične egoističke planove”, rekao je on, prenose danas ruske agencije.

Uprkos ruskih demantija Ukrajina je juče pozvala Zapad da ostane “čvrst” prema Moskvi. Nekoliko zemalja, medju kojima su SAD, Velika Britanija i Francuska, najavile su slanje novih vojnika u istočnu Evropu.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar