“Manojlović razjedinjuje proteste i promoviše sebe! SAVO I VUČIĆ IMAJU ISTI CILJ?”

Izvor:
Beta, Foto: Foto: N. Fifić/Novosti.rs, Printscreen, Logo

Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini pozvali su danas direktora kampanje udruženja Kreni-Promeni Savu Manojlovića da “odustane od jednokratnih akcija i poteza” koji su kako se navodi, usmereni ka ličnoj promociji, a ne ka rešenju problema ljudi koji se bore protiv istraživanja i iskopavanja litijuma i bora.

Oni su optužili Manojlovića za “razjedinjavanje protesta” kojima se zahteva povlačenje kompanije Rio Tinto iz Srbije.

“Sastavljanje zahteva na svoju ruku bez konsultacije sa makar meštanima doline Jadra je u najmanju ruku skandal i potpuno neodgovoran potez. Kao jedna od organizacija koja se od 2019. godine bavi Rio Tintom i koja u svom posedu ima preko 6.000 stranica dokumentacije, pozivamo na opšte ujedinjenje bez samopromocije, i jednostranih poteza koji samo mogu da štete”, naveli su iz PAKT-a.

Ocenili su da je Manojlovićev zahtev za uvodjenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora “više nego neozbiljan potez”.

“Moratorijum je jedan jednostrani pravni akt koji donosi Vlada, a pošto ga donosi, ona ga može i ukinuti i to poprilično brzo i lako. U praksi, može se desiti da Vučić proglasi moratorijum na litijum i bor na 120 godina i da ga nakon izbora, jednim aktom Vlade poništi. To bi doktorand prava trebalo vrlo dobro da zna, a ako zna, šta mu je cilj? Da li se njegov cilj poklapa sa predsednikovim”, upitali su iz Podrinjskog antikorupcijskog tima.

Dodali su da se dugoročno rešenje za najavljeni projekat Rio Tinto može ostvariti samo kroz zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Direktor kampanje Kreni-Promeni za sutra je najavio protest ispred Predsedništva Srbije sa zahtevom za ukidanje prostornog plana za projekat Jadar i za uvodjenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora u narednih 20 godina.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare