Marinika Tepić: Srbija je deo Evrope a ne sused Rusije, treba da sledi put zapadnog sveta

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je danas da Srbija treba da “strateški i dugoročno” svoju politiku usaglašava sa Evropom, a govorila je i o posledicama nedavnih izbora.

Ona je TV Nova rekla da je Srbija na spoljnopolitičkom planu u “izuzetno teškoj situaciji” i da “defnitivno treba da sledi put zapadnog sveta”, preneo je Danas na svom portalu.

Rekla je da je Srbija “deo Evrope” i sused članica EU, a ne “sused Ruske federacije”.

“Svoju politiku strateški i dugoročno treba zato da usaglašavamo sa Evropom. Na nama je da te teme otvorimo”, rekla je Tepić.

Navela je da ne može da proceni koje odluke će doneti vlast koju, kako je rekla, “niko nije mogao da drži za reč”, te dodala da bi trebalo da se te teme otvore u Skupštini Srbije.

Istakla je da posle aprilskih izbora očekuje atmosferu u Skupštini Srbije drugačiju nego ranije, jer, kako je ocenila, “građani ne vole incidente”.

Kao primer, pomenula je da je glasove lideru Dveri Bošku Obradoviću doneo Branimir Nestorović u poslednje dve sedmice predizborne kampanje, a ne “incidenti koje je izazivao u Skupštini unošenjem kamena”.

Upitana o budućnosti koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, ponovila je da su se neki koalicioni partneri posle izbora “strmoglavili u populizam, naročito nakon susreta Đilas-Vučić”.

“Ti nastupi su doveli do toga da je dalja saradnja vrlo teška i gotovo nemoguća”, rekla je Tepić precizirajući da misli na Narodnu stranku.

Po njenim rečima, Đilas se konsultovao “i sa koalicijom i šire” pre sastanka s Vučićem, “ali pošto nije bilo konsenzusa, na razgovor je otišao u ime SSP”.

Upitana da li veruje da će novih izbora u Beogradu biti, rekla je da “želi da veruje” da će Vučić održati reč, “upravo zato što se poziva na legitimitet”.

“Moguće je da naprednjaci vide priliku da poprave rezultat, ali i mi vidimo šansu, jer uslovi moraju da budu bolji”, rekla je ona.

Po njenim rečima, to su “potpuno drugačiji medijski uslovi”, provera biračkog spiska, provera “uvezenih birača”, uspostavljanje pariteta u izbornim komisijama.

Dodala je da, “ukoliko se budu pridržavali dogovorenih rokova, izbori u Beogradu bi bili za šest, odnosno devet meseci”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare