Marko Đurić postao ambasador i u desetoj zemlji

Izvor:

Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu sa tom pozicijom dobio je ambasadorsko nameštenje u još devet zemalja. Đurić, čovek koji je imenovan na tako važnu poziciju, uprkos tome što nema nikakvog diplomatskog iskustva sada je ambasador u čak 10 zemalja.

Snažno tapšanje se Marku Đuriću čini se najviše isplatilo. Dobroj poziciji u SNS-u onosno kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića sigurno je doprinelo i ono naručeno skandiranje „Aco Sbine“ na Kosovu, piše portal Nova.rs.

Pošto se očito značajno istakao u tapšanju i skandiranju, stigla je i nagrada.  I to kakva – ambasador u SAD,  jednom od najvažnijih diplomatskih predstavništa za Srbiju.

To se desilo u oktobru prošle godine. Od tog momenta do danas imenovanja se samo nižu. Poslednje, u Svetoj Luciji na nerezidentnoj osnovi, je objavljeno u Službenom glasniku. Vlada je tu odluku donela na sednici održanoj 2. avgusta 2021.

Kolumbija, Surinam, Belize, Antigva …

Nekadašnji član Otpora, potom funkcioner SNS, i bivši savetnik predsednika Srbije i direktor Kancelarije za KiM u aprilu ove godine prvo je imenovan za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom u maju na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominici, kao i u Sent Kitsu i Nevisu.

U junu mesecu on je ukazom predsednika države postavljen na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Sent Vinsentu i Grenadinima.

Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju pomenute uglavnom ostrvske zemlje.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD-u, ranije je za Nova.rs rekao da nije bio akreditovan u tim zemljama, kao i da se razmatralo da u to vreme bude na ambasadorskoj funkciji u Jamajci i još nekim državama, ali da se od toga odustalo.

“Obavezni ste da obilazite tu zemlju, na nerezidencijalnoj osnovi, makar jednom godišnje. Mislim da je to trebalo drugačije da se uradi, jer biti ambasador u Americi je veliko opterećenje, samo po sebi. Tu ste i posmatrač u organizaciji američkih država, imate veze sa Svetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, da ne govorim o američkoj administranciji, Kongresu, koji su ogromni”, naveo je on uz ocenu da je na tim funkcijama trebalo da bude neko ko je na ambasadorskoj funkciji u Latinskoj Americi.

Kako je portal Nova.rs pisao, Đurić od novembra prošle godine, kada je imenovan za ambasadora u SAD,  mesečno zarađuje više od 6.000 dolara. U njegovom izveštaju o imovini, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, se navodi da Đurić kao ambasador Srbije ima mesečnu platu od 941 dolar, a dodatnih 5.225 dolara prima kao „naknadu za uvećane troškove života i rada u diplomatskom konzularnom predstavništvu“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Na današnji dan je streljan Apis, kako bi se sakrio lopovluk predaka Marka Đurića i Milana St. Protića; “Đurić spremljen da bude naslednik Aleksandru Vučiću”

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare