MOSKVA: Vučić je NAJPROZAPADNIJI političar u Srbiji, daće ostavku kad preda Kosovo

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen

Ruski mediji dosta pažnje posvećuju „Vučićevom popuštanju pred zahtevima Zapada“, piše visokotiražni Moskovski komsomol (MK).

Srbija prolazi kroz najteže trenutke u svojoj istoriji, ali Srbija, uprkos velikom pritisku Zapada, još uvek ne uvodi sankcije Rusiji i održava kontakte sa Moskvom“, piše MK.

Polina Sokolova, istraživač na Katedri za evropske političke studije IMEMO RAS, istakla je za isti list da je većina stanovništva u Srbiji „proruski orijentisana i da je samo mali deo na strani Zapada i protiv Rusije“ i, smatra ona, Vučić je toga svestan i uzeće je u obzir prilikom odlučivanja o prihvatanju nemačko-francuskog plana za Kosovo.

Polina Sokolova, Foto: https://sfi.ru/

Ona smatra da Vučićeva pretnja da će podneti ostavku „u ovom trenutku nije realna” i da će to „učiniti” tek kada bude doneo odluku o Kosovu, a da će „njegov naslednik nastaviti da sprovodi Vučićevu političku liniju”.

Osim toga, Sokolova smatra da je Vučić „najprozapadniji političar kojeg Srbi mogu da izaberu na izborima”.

– Od njega teško da možemo očekivati većeg prozapadnog političara – uverena je Sokolova.

Međutim, Rusi zahtevaju da se Vučić jasnije izjašnjava, a ne da stalno, kako misle, „diskutuje između Rusije i Zapada“.

Sokolova više nije toliko sigurna u Vučićevu lojalnost, jer kaže da se on očajnički opire uvođenju sankcija Rusiji, ali je „pitanje koliko će još moći da izdrži”.

Ona smatra da je Vučić svestan situacije i upozorava da je „u poslednje vreme oklevao“ zbog podrške javnosti savezu sa Rusijom i razume da bi sprovođenje nemačko-francuskog plana i odricanje od  Kosova imalo ozbiljne posledice po njega.

Podsetimo da nakon poslednjih pregovora prvi put (barem ne javno) nije bilo sastanka s ruskim ambasadorom  Aleksandrom Bocan Harčenkom, kojeg su srpski političari uvek izveštavali o održanim razgovorima. To može biti vrlo indikativno pošto je poznato da je ruski ambasador od srpskih vlasti tražio da Srbija ne sudeluje više ni na kakvim međunarodnim skupovima na kojima nema ruskog predstavnika.

2 1 glas
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
Zoran
1 godina pre

Преводи те текстове на ћирилицу !