NSPM: Više od 80 odsto anketiranih građana Srbije protiv sankcija Rusiji

Izvor:
Beta

Istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM) pokazalo je da ogromna većina građana Srbije nije za uvođenje sankcija Rusiji, protivi se ulasku u NATO i ne bi proznala Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju.

Urednik NSPM Đordje Vukadinović je rekao da je to istraživanje je pokazalo da Srbije nije baš tako podeljeno društvo kako se smatra, i tvrdi da se druga istraživanja o sličnim temama mogu razlikovati za manje od dva procenta.

Istraživanje NSPM je pokazalo da 82,1 odsto građana ne podržava uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, 6,9 odsto podržava, a 11 osdsto građana nema stav.

Građani su rekli da prate situaciji u Ukrajini, i oko 49 odsto smatra da je Rusija u pravu, 6,1 misi da je to Ukrajina, stav nema 24 odsto, a za 21 posto građana niko nije kriv.

“Kada smo pitali ko je najviše kriv za sukob u Ukrajini, čak 68,7 odsto reklo je da je to NATO, Ukrajinu krivi 7,4, Rusiju 5,6, a nema stav oko 18 posto građana”, rekao je Vukadinović.

Ukazao je da je podrška ulasku Srbije u NATO “doživela minimum” i sada je pala na 5,4 odsto, a protiv ulaska u NATO je 87,2 odsto ispitanih.

Vukadinović je naveo da je samo pet odsto ispitanih reklo da treba priznati Kosovo u zamenu za članstvo u Evropsoj uniji, dok se oko 85 odsto ispitanih tome protivi.

“Ta opcija da treba priznati Kosovo zarad ulaska u EU nikad nije prešla 10 posto i pokazalo se da nije Srbija tako podeljena, već neki centri moći stvaraju konfuziju i trude se da pomute i relativizuju ove nalaze”, rekao je Vukadinović i pozvao kolege istraživače da iznesu svoje nalaze o tim temama.

Predstavljeno istraživanje je pokazalo i da je podrška ulasku Srbije u EU konstantno pada, ali i da se oko te teme gradjani najviše kolebaju.

Vukadinović je rekao da je čvrsto opredeljeno samo 20 odsto anektiranih kooji su za EU, ili oko 30 osto onih koji su čvrsto protiv, dok se svi ostali kolebaju i na njih utiču mediji ili neke izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Nudimo nalaz oko kojeg treba otvoriti dijalog i ne predujudiciramo zaključke i odluke države, ali bi svaka država morala imati na umu ove nalaze” rekao je Vukadinović i predložio raspravu u medijima s nacionalnom frekcvencijom.

Istraživajem NSPM je utvrdjeno i da nešto manje od polovine ispitanih (oko 46 odsto) smatra da Srbija ide u dobrom pravcu, dok 37,5 smatra da ne ide, te se ti procenti mogu smatrati iizrazom podrške vlasti i opoziciji.

Istoričar Slobodan Janković rekao je da je istraživanje NSPM radjeno pre najnovijih izjava o “najtežoj zimi koja sledi” i izrazio bojazan da bi neki naredni rezultati možda povećali procenat onih koji kađu da žive gore nego pre.

On se osvrnuo i na politiku prema Kosovu i rekao da su gradjani odbacili političare koji su govorilio da je “dosta nebeske Srbije” i da je “Kosovo balast”.

Govoreći o najnovijim doogadjajima, rekao je da je “više pritisnut” Aleksandar Vučić nego sama Srbija, i da je predsednik “ispipavao teren kolka mu je podrška u Crkvi i u javnom mnjenju za neke poteze prema Rusiji”.

“I ovo istraživanje, i stav SPC, jasno govore da je narod protiv uvodjenja sankcija Rusiji, i vlast treba da zna – ako je i imala planove za uvodjenje sankcija – da nema podršku za takav potez”, rekao je Janković uz ocenu da je “Srbija uvek bila na pravoj strani u ratnim sukobima”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare