Odjekuju detonacije i rafalna paljba u Zvečanu, napadnuti Srbi, ima ranjenih

Izvor:
Sputnjik, Direktno, Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

Jake snage Kfora krenule su u razbijanje skupa Srba okupljenih ispred opštine Zvečan. Reporter Sputnjika javlja da na sve strane lete šok bombe, da se čuje pucnjava i da je napad izvršio Kfor u saradnji sa jedinicama Rosu.

Kfor je sa vojnicima naoružanim dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija raspoređen od jutros ispred zgrada opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, prenosi Sputnjik.

Takozvana kosovska policija ispred opštine Zvečan upotrebila je jutros suzavac protiv okupljenih koji traže da Kurtijev gradonačelnik ne dolazi na posao i da se specijalci povuku sa severa Kosova i Metohije

19:08 29.05.2023
Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio je za “Novosti” da se ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije, nakon što su okupljene Srbe u Zvečanu napali pripadnici KFOR i tzv. kosovske policije.

Foto: Privatna arhiva

Jedan muškarac je trenutno u operacionoj sali i lekari mu se bore za život. On, prema prvim informacijama, ima prostrelnu ranu u predelu karlice.

Jedna osoba koja je teško povređena za sada je u fazi dijagnostike. A, među povređenima je i doktor Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan koji je zadobio udarce u predelu grudi, ali ne zna se od čega.

18:41 29.05.2023

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Zvečan, i trenutno se nalazi u crkvi Svetog Đorđa.

18:41 29.05.2023

Situacija u Zvečanu je trenutno relativno mirna, ali je na ulicama prisutan veliki broj građana.
Jedinice Kfora u kordonu i dalje stoje ispred zgrade opštine Zvečan.

Pročitajte još  Dačić: Ko želi Srbiju za saveznika moraće to i da dokaže

18:07 29.05.2023

Helikopter Kfora nadleće područje Zvečana.

17:42 29.05.2023

Jedinice KFOR-a u borbenoj formaciji opet su krenuli prema građanima srpske nacionalnosti
Okupljeni narod ih kamenicama zaustavlja.

17:41 29.05.2023
U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i srpskog naroda, među povređenim Srbima je i izveštač agencije Tanjug.

Izveštač Tanjuga povređen je kada mu je šok bomba pala pod noge. Ima bol u nozi i blago krvarenje i nije mu pružena pomoć.

17:30 29.05.2023
Najmanje dvoje Srba ranjeno

Najmanje dvoje Srba je ranjeno, od kojih jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici Kfora upotrebili šok bombe, a pripadnici tzv. kosovske policije pucali iz vatrenog oružja.

Povređeni su hitno prebačeni u KBC Kosovska Mitrovica.

17:18 29.05.2023
Ambasadori pet zemalja Kvinte u Prištini razgovaraju s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o dešavanjima na severu Kosova i Metohije.

17:11 29.05.2023
Jedinice Kfora opremljene sredstvima za razbijanje demonstracija nastoje da potisnu Srbe što dalje od zgrade Opštine Zvečan.

Kako javlja reporter Sputnjika, narod je odbačen 50 metara dalje od ograde opštine.

7:11 29.05.2023
Jedinice Kfora opremljene sredstvima za razbijanje demonstracija nastoje da potisnu Srbe što dalje od zgrade Opštine Zvečan.

Kako javlja reporter Sputnjika, narod je odbačen 50 metara dalje od ograde opštine.

16:55 29.05.2023
Odjekuju detonacije u Zvečanu, napadnuti Srbi

Ispred opštinske zgrade u Zvečanu odjekuju detonacije. Bačeno je na desetine šok bombi, a Srbi koji se tu nalaze su napadnuti.

Predstavnike Srpske liste koji su bili sa građanima pripadnici Kfora vukli su kako bi ih uvukli u svoj “prsten”.

Dok je Srpska lista sa Kosova vodila ljude na kontramiting SNS-a, tzv. kosovska policija ušla je na sever Kosova i u suštini preuzela institucije. Nije ni čudo što su predstavnici Srpske liste izviždani u Zvečanu, a lekcija je očitana i bivšem predsedniku opštine Zvečan Dragiši Miloviću, takođe pripadniku Srpske liste.

Dok je Milović odgovarao na pitanja novinara, Nebojša Jović, poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije poručio mu je da treba da ga bude sramota i da je Srpska lista kriva za dešavanja na Kosovu, piše portal Direktno.rs.

Pročitajte još  Ministarstvo odbrane: Vojska Srbije nije ulazila na teritoriju KiM; Policija Kosova: Bilo pucnjave

– Da li osećate sramotu ili neku obavezu prema deci koju ste pomenuli maločas. Ostavili ste ih bez svojih roditelja i sve ljude naterali da idu u Beograd. Da li osećate odgovornost jer je Srpska lista vaša politička opcija… što su deca ostala bez roditelja, jer su dede i bake dolazile da ih izvlače iz obdaništa – upitao je Jović.

– Sram vas bilo, ovo je baš rezultat, da je narod bio ovde, do ovoga ne bi došlo – dodao je on.

Milović je za to vreme negirao odgovornost i sramotu, ističući da su svi išli na kontramiting dobrovoljno, što je Jović okarakterisao kao laž, za koju kako kaže ima i dokaze.

Narodu na Kosmetu je jasno u čijem insteresu radi Srpska lista…

Podsetimo, na današnje držanje govora predsednika Srpske liste Gorana Rakića, građani su ga dočekali sa “izdaja, uaaa…”.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare