Patrijarh obećao Dritanu da NEĆE sa Krivokapićem potpisati Temeljni ugovor?

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da sumnja da će on potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), dok pojedini srpski mediji tvrde da patrijarh SPC Porfirije odbija da potpiše Temljeni ugovor.

Krivokapić je izjavio je da sumnja da će on potpisati Temeljni ugovor sa SPC iako je, kako je kazao, učinio sve što je do njega da dođe do potpisivanja tog dokumenta.

Pojedini srpski mediji su danas objavili da patrijah SPC Porfirije odbija da potpiše Temljenji ugovor sa vladom Zdravka Krivokapića jer smatra da će ona pasti i da samim tim eventualno sklapanje Temeljnog ugovora bi moglo biti osporeno i ne bi imalo legitimitet.

Nova.rs je objavila da je on to saopštio sinoć potpredsedniku crnogorske vlade Dritanu Abazoviću tokom sastanka u Patrijaršiji u Beogradu.

Krivokapić je kazao da u Temeljnom ugovoru nema suštinskih promena u odnosu na nacrt koji je poslat Patrijaršiji 21. jula 2021. godine.

Ugovor može biti potpisan do 4. februara, rekao je Krivokapić u intervjuu TVCG, koji će biti emitovan večeras a čije delove prenosi portal RTCG.

Za 4. februar je zakazano glasanje o nepoverenju njegovoj vladu na zahtev Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Prema njegovim rečima cilj svega toga je da se nakon 4. februara, kada će poslanici glasati o poverenju njegovoj vladi, pojavi spasilac srpstva i Srpske pravoslavne SPC u imenu nekoga drugog.

Odgovarajući na pitanje ko bi to bio iz Crne Gore, Krivokapić je rekao, neko iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Predsednik skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je danas da nikad nije video ni jednu verziju Temeljnog ugovora.

“Nisam imao priliku da pročitam Temeljni ugovor. To je u nadležnosti vlade, i što ona usaglasi sa drugom stranom za mene je prihvatljivo. Legalista sam”, kazao je Bečić novinarima u skupštini odgovarajući na pitanje da li je vreme za potpisivanje Temeljnog ugovora.

Kako saznaje agencija Beta iz više izvora iz dela crnogorske vlasti, male su šanse da aktuelna vlada Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u narednih nedelju dana, do rasprave o poverenju vladi aktulenog premijera Zdravka Krivokapića.

Izvori Bete, medjutim ne isključuju ni takvu mogućnost imajući u vidu da je vlada na sednici u sredu iskazala “apsolutnu spremnost” za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC u što kraćem roku, kao i činjenicu da je za kraj naredne sedmice zakazana rasprava o nepoverenju Krovokapićevoj vladi.

Sednici vlade, na kojoj je usvojena informacija o Temeljnom ugovru sa SPC, nije prisustvovao potpredsednik Dritan Abazović, čija je koalicija tražila glasanje o nepovernju Krivokapićevoj vladi, nezadovljna premijerovim učinkom.

Abazović je u sredu posle podne, umesto toga, imao privatni susret sa patrijarhom SPC Porfirijem u Beogradu. Sadržaj tog susreta javnosti nije poznat , a deo medija je objavio da je ključna tema razgovora bio Temeljni ugovor.

Vlada je u sredu usvojila informaciju i iskazala “apsolutnu spremnost” za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, u najkraćem vremenskom roku. Do takvog stava i aktuelizovanja ove teme dolazi u trenutku kada je Crna Gora u političkoj i institucionalnoj krizi.

Abazovićev savez je, zajedno sa opozicijom, inicirao smenu vlade, dok je Krovokapić tražio skraćenje mandata skupštini i izbore. Prethodno je Krivokapić od skupštine tražio smenu Abazovića. Krivokapić je u medjuvremenu razrešio Abazovića sa dužnosti koordinatora službi bezbednosti i ukinuo nadležnosti pojedinim ministrima sa kojima nije u dobrim odnosima.

Potpredsednik vlade Abazović je predložio formiranje manjinske vlade, protiv čega su Krivokapić i njemu lojalni ministri. Abazović je, medjutim, ranije saopštio da je predvideo da jedan od prioriteta nove izvršne vlasti bude potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare