Razlaz u Savezu za Srbiju: Sukob Obradovića i Đilasa zbog vakcina

Razlaz u Savezu za Srbiju: Sukob Obradovića i Đilasa zbog vakcina

Pokret Dveri nije potpisao apel Evropskoj komisiji za dobijanje “evropske vakcine” protiv koronavirusa, koju je incirala udružena srpska opozicija na čelu sa Savezom za Srbiju. Kako saznaje Nova.rs iz izvora bliskih SzS, ovim povodom došlo je do rasprave između Boška Obradovića, lidera Dveri, i Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde, čija je partija jedna od incijatora apela.

Pored SSP, pomenuti apel su potpisale i Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Građanska platforma, Pokret slobodna Srbija, “Ne davimo Beograd”, Državotvorni pokret Srbije i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Na naše pitanje zbog čega je došlo do sukoba sa Đilasom, Obradović je rekao da Dveri dele brojne stavove sa ostatkom opozicije, ali da ipak postoje teme po kojima se razlikuju.

“Jedna od njih je upravo nabavka novih vakcina protiv koronavirusa. Mi tu imamo jedan znatno uzdržaniji stav od ostatka i vlasti i opozicije. Nije bilo nikakvog sukoba, izuzev ako se pod tim računa sukob mišljenja, što je normalna i uobičajena stvar u demokratiji. Mi smatramo da građani Srbije ne bi smeli da budu zamorčići bilo kakvih novih vakcina, bilo da one dolaze iz Kine ili Evropske unije. U tom smislu, smatramo da treba otvoriti široku javnu raspravu kakve su nam vakcine potrebne, da li imamo nacionalnu referentnu labaratoriju koja može da proveri njihovu ispravnost i zdravstvenu bezbednost”, istakao je Obradović.

Razlaz u Savezu za Srbiju: Sukob Obradovića i Đilasa zbog vakcina
Printscreen

Lider Dveri je istakao da ga posebno brine iskustvo od pre 10 godina i činjenica da je epidemiolog Predrag Kon bio na čelu Kriznog štaba koji se borio sa epidemijom svinjskog gripa.

“Tad je nabavljeno više miliona vakcina, što je kasnije dovelo do istrage, a većina tih vakcina na kraju nisu ni upotrebljene. Mnogo je kontroverznih pitanja koji traže odgovore u vezi sa ovom epidemijom, smatramo da građani moraju da imaju slobodu izbora i niko ne bi smeo da bude prisilno vakcinisan, niti kažnjavan ukoliko to ne želi”, ističe Obradović, naglašavajući da Dveri nisu “antivakseri”.

Šta stoji u apelu opozicije Evropskoj komisiji

Podsetimo, ranije ovog meseca, ujedinjena srpska opozicija uputila je apel Evropskoj komisiji sa zahtevom da zemlje Zapadnog Balkana uključi u nabavku vakcine protiv koronavirusa.

U saopštenju se navodi da EU pregovara sa pet renomiranih farmaceutskih kompanija o nabavci vakcine i napominju da i građani Zapadnog Blakana, kojih ima oko 20 miliona, zaslužuju da im se pomogne na isti način kao i drugim građanima Evrope.

“Na ovaj način EU bi pokazala da evropska solidarnost nije rezervisana samo za one koji živi u zemljama EU, već je vrednost koja ne poznaje granice”, ističu iz srpske opozicije

Pročitajte još:

Tako je govorio Boško: Ako otkrijemo da su Đilas i Vučić imali zajedničke firme i delili novac – neće nas iznenaditi

“Mi smatramo da je imunizacija zdravstvena tekovina koja je itekako bila uspešna i mnogo pomogla protiv zaraznih bolesti. Ipak, poslednjih nekoliko godina smo, od jedne obavezne vakcine, došli do dvadeset i jedne. Mnoge od njih su nepoznatog porekla i kvaliteta, što je izazvalo ozbiljne sumnje kod građana Srbije. Mislim da o tome ne treba da odlučuju političari, već medicinska struka, mimo ovog kompromitovanog i režimskog Kriznog štaba”, istakao je lider Dveri.

Izvor: Nova.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare