Rusija optužila zapadne zemlje da ruše Dejton, zapadne zemlje podržale Šmita i njegov izveštaj

Predstavnici Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija danas su, pozivajući se na izveštaj ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova, ocenili da situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa situacijom u BiH.

Ruski predstavnici su naveli da smatraju da Bošnjaci zagovaraju centralizaciju BiH, optuživši zapadne zemlje da
narušavaju Dejtonski sporazum.

Izrazili su i žaljenje što predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), koji će se obratiti na sednici Saveta bezbednosti, nije stavove usaglasio s ostalim članovima Predsedništva, kako to nalaže protokol.

“To je degradacija dijaloga i destabilizuje situaciju. Odgovornost za ovo stanje je na onima koji izvana pokušavaju preoblikovati Dejtonski sporazum”, ocenili su predstavnici Rusije u Savetu bezbednosti UN-a.

Pozvali su su da se pročita i izveštaj Vlade Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini, ističući da za Dejtonski sporazum ne postoji alternativa i da bi njegovo rušenje imalo posledice po celi Balkan.

Predstavnici Kine u Savetu bezbednosti su podržali teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ocenivši da stranci ne treba da se mešaju i intervenišu kada je reč o unutrašnjim pitanjima BiH.

Predstavnici Velike Britanije su označili srpskog člana Predsedništva BiH i lidera vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u RS Milorada Dodika kao krivca za loše političko stanje u BiH.

Francuska je u Savetu bezbednosti podržala izveštaj Visokog predstavnika o stanju u BiH, kao i medjunarodno prisustvo u toj zemlji.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare