SAD i Velika Britanija pozvale Srbiju pred SB UN da izruči Hagu Jojića i Radetu

Izvor:
Beta, Foto: Wikipedia/ Bernd Untiedt

SAD i Velika Britanija danas su pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) izrazile zabrinutost zbog nesaradnje Srbije sa naslednikom Haškog tribunala i pozvale Beograd da izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke (SRS).

Na sednici SB UN, na kojoj su redovan izveštaj podneli predsednik medjunarodnog suda u Hagu Karmel Adjijus (Carmel Agius) i glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz), predstavnik SAD je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog nesaradnje Srbije sa Medjunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove.

“Srbija ima obavezu da saradjuje sa Mehanizmom i pozivamo je da postupi po nalogu tog suda, da uhapsi i izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjericu Radetu”, kazao je američki diplomata.

On je ukazao i na problem negiranja genocida i na pojavu murala u Beogradu sa likom nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, pravosnažno osudjenog u Hagu za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Predstavnik Velike Britanije je pozvao Srbiju “da se povinuje naredjenju Mehanizma”.

“Žao nam je što Srbija nije isporučila Petra Jojića i Vjericu Radetu posle više zahteva od Mehanizma. Pozivamo je da to učini bez daljeg odlaganja”, kazao je britanski diplomata.

Dodao je da je veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo, navodeći da je taj fenomen vidljiv u mnogim oblastima Zapadnog Balkana, uključujući Beograd, gde se na fasadama nalaze murali sa likom Ratka Mladića.

Od stalnih članica SB UN, i predstavnik Norveške je osudio neizručenje Jojića i Radete Hagu, navodeći da Srbija time šalje lošu poruku svetu.

Prethodno je predsednik Mehanizma Adjijus, dok je podnosio izveštaj, ponovo pozvao Srbiju da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, optužene za nepoštovanje tog suda.

Zbog odbijanja da uhapsi Jojića i Radetu, Adjijus je Srbiju do sada tri puta prijavio Savetu bezbednosti UN. Njih je Haški tribunal 2012. optužio da su pretnjama, ucenama i mitom uticali na svedoke optužbe u haškom procesu protiv lidera radikala Vojislava Šešelja. Vlasti Srbije od 2015. godine odbijaju da uhapse i izruče Jojića i Radetu u Hag.

Ambasador Srbije pri UN Nemanja Stevanović rekao je tokom rasprave da je Srbija godinama posvećena saradnji sa Mehanizmom, ocenivši je kao uspešnu.

Stevanović je kazao da ni SB UN ni Mehanizam nisu podržali inicijativu Srbije da njeni državljani osudjeni u Hagu izdržavaju kaznu u domovini.

On je pozvao članice SB UN da prihvate tu inicijativu, navodeći da Srbija prihvata medjunarodni nadzor i da pruža “snažne garancije” da osudjeni neće biti pušteni ranije ako budu izdržavali kaznu u svojoj zemlji.

Stevanović je pozvao da “humanitarni aspekti” budu uzeti u obzir prilikom odredjivanja lokacije gde će Ratko Mladić izdržavati kaznu, navodeći da se on suočava sa brojnim ozbiljnim zdravstvnim izazovima.

Ambasador Hrvatske pri UN Ivan Šimonović rekao je povodom slučaja Jojića i Radete da je zastrašivanje svedoka “ozbiljan zločin” i da kao takav treba da bude tretiran.

Šimonović je kazao i da je veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida i drugih ratnih zločina neprihvatljivo i da udaljava region od pomirenja.

Naveo je i da Zagreb čeka odgovor Srbije o potpisivanju bilateralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina.

Ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj takodje je kao neprihvatljivo osudio veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

On je ukazao na činjenicu da se u Srbiji i Republici Srpskoj crtaju murali sa likom Mladića, i dodao da to nije put ka pomirenju ni u BiH ni na Zapadnom Balkanu.

Naveo je da je kažnjavanje svih odgovornih za zločine neophodno radi pomirenja, koje je deo puta regiona ka članstvu u EU.

Alkalaj je kazao da BiH ostaje posvećena istraživanju i procesuiranju svih osumnjičenih za ratne zločine, navodeći da vlasti rade na rešavanju svih otvorenih slučajeva.

Stalne članice SB UN danas su iznele različita vidjenja uloge i opravdanosti postojanja Medjunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Dok su predstavnici zapadnih zemalja pružili punu podršku radu tog suda, Rusija je kritikovala izostanak aktivnosti na okončanju njegovog rada.

Predstavnik SAD je rekao da je Vašington “duboko zahvalan posvećenosti i napornom radu” suda, ukazavši na njegovu važnu ulogu u obezbedjivanju pravde za žrtve u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Mehanizam je nastavio da ostvaruje napredak u radu, uprkos ograničenjima zbog pandemije korona virusa, rekao je američki diplomata i dodao da SAD cene napore na okončanju preostalih slučajeva i privodjenju pravdi preostalih begunaca iz Ruande.

Predstavnik Velike Britanije je kazao da Mehanizam i dalje igra ključnu ulogu za izbegavanje nekažnjivosti i za obezbedjenje pravde za žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi.

Naveo je da je sud ove godine priveo kraju tri važna slučaja, medju kojima su i osudjujuće presude Mladiću, kao i bivšim zvaničnicima Službe državne bezbednosti Srbije, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, nepravosnažno osudjenim na 12 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Britanski diplomata je rekao da London ostaje potpuno posvećen radu Mehanizma i pozvao sve članice UN da pomognu rad suda u Hagu.

Predstavnica Francuske je takodje izrazila podršku Mehanizmu, navodeći da je 2021. godina bila važna za tu instituciju.

“Mehanizam je nastavio rad u teškim okolnostima i ostvario značajan napredak. Donete su tri presude na koje se dugo čekalo”, kazala je.

Navela je da je potrebno da Mehanizam ima adekvatno finansiranje i dodala da Pariz poziva sve zemlje da saradjuju sa Mehanizmom.

Predstavnik Rusije je rekao da je Mehanizam “privremena struktura” i da je “netačno smatrati ga medjunarodnim tribunalom”, ali da se uprkos tome “ne vide aktivnosti na njegovom gašenju”.

On je upitao zašto se troši ogroman novac na rad tog suda, koji je kritikovao zbog odnosa prema zdravstvenim problemima Ratka Mladića, navodeći da mu je onemogućena adekvatna nega.

Ruski diplomata je kritikovao i Haški tribunal koji je Mehanizam nasledio, rekavši da o njegovoj nepristrasnosti dovoljno govori činjenica da godinama nije osudio bivše zvaničnike Kosova kojima se trenutno sudi pred kosovskim sudom za zločine OVK, čije je sedište u Hagu.

Predstavnik Kine je rekao da je potrebno smanjiti troškove rada Mehanizma u Hagu, ali je i ukazao na značaj saradnje zemalja sa tim sudom.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar