Vučić: Nije se razgovaralo o evropskom predlogu; Borel: Vučić i Kurti saglasni sa predlogom

Izvor:
N1, Politički.rs, Foto: Printscreen N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle razgovora sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Borelom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, da se danas nije razgovaralo o evropskom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja, već o implementaciji ranije postignutih sporazuma, gde je na prvom mestu osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Imali smo uobičajeno težak sastanak, verujem da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu, jer koliko sam razumeo 18. (marta) bi trebalo da se vidimo na teritoriji Severne Makedonije, tada će Borel biti u poseti regionu, do tada bi sa gospodinom Lajčajkom trebalo da razgovaramo o stvarima za implemntaciju“, rekao je Vučić, prenosi N1.

Foto: Printscreen N1

A prioritet svih priroiteta u implementaciji ranije postignutih sporazuma je, prema Vučićevim rečima, formiranje ZSO što će, kako je rekao, biti naglašeno i u saopštenju Evropske unije.

„Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Mislim da gospodin Kurti nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo“, rekao je Vučić, izrazivši strahovanje da dve strane ostati „zaglavljene u nečemu što je odavno potpisano“.

Nagalsio je i kako se od svih, kako je rekao, velikih priča u javnosti u Beogradu i Prištini, danas nije desilo ništa posebno.

„Gospodin Kurti je došao da se potpisuje nešto, o tome se nije razgovoaralo. Ja čekam da vidim implementacioni plan koji se tiče pre svega prethodno poptisanih dogovora. Na početku te mape puta mora da bude ono što neko neće da ispuni, to je suština, to je ZSO“, poručio je Vučić.

Na pitanje novinarke N1 šta kosovski premijer navodi kao razloge da ne formira ZSO, Vučić je rekao da je Kurti izneo objašnjenje da je spreman da govori o raznim pravima manjina, ali ne posebno o srpskoj.

„Nisam baš sasvim shvatio, ali da, saslušao sam ga pažljivo“, rekao je.

Borel: Vučić i Kurti se saglasili da nisu potrebni novi razgovori o predlogu EU

Šef evropske diplomatije Žpzep Borel poručio je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da su se Vučić i Kurti dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa predlogom Evropske unije.

Pošto su obijica lidera pristala da nisu potrebni novi pregovori, tekst sporazuma biće objavljen, rekao je Borel.

Kako je naveo, sporazum je pre svega „za građane Srbije i Kosova“, piše N1.

Foto: Printscreen N1

„U njemu stoji da ljudi mogu da se kreću slobodno, korišćenjem putnih isprava, predviđeno je da građani mogu da studiraju i zaposle se bez razmišljanja da li su diplome priznate. Sporazum može da donese nove ekonomske mogućnosti i prilke kroz poslovnu saradnju i nove investicje na Kosovou i u Srbii. Predviđa bolje prilike za zapospšljavanje bez nepotrebnih birokratskih problema. Za Srbe na Kosovu znači veću bezbednost, sigurnost i predvidivost. Uključujući i za SPC i srpsku kulturnu i istorijsku baštinu. Nadam se da sporazum može da predstavlja osnovu da se izgradi preko potrebno poverenje i prebrodi nasleđe prošlosi. Strane su izrazile spremnost da nastave sa implementacijom sporazuma“, rekao je Borel.

U saopštenju EU se navodi da su strane izrazile spremnost da nastave sa implementacijom sporazuma.

„Potrebni su dalji pregovori kako bi se utvrdili specifični modaliteti implementacije odredbi. Visoki predstavnik Borel će sazvati još jedan sastanak dvojice lidera tokom marta sa ciljem da se finaliziraju razgovori o Aneksu implementacije, koji će voditi fazu implementacije Sporazuma“, piše u saopštenju.

EU je podsetila obe strane obaveza da sprovedu sve prethodne sporazume iz dijaloga, istakao je Borel.

„Do sredine marta Lajčak će da putuje u Srbiju i na Kosovo da nastavi razgovore i pomaže u pripremi za sledeći sastanak. Očekujem da će obe strane aktivno učestvovati u procesu. Pozitivno je što su obe strane pristale da se uzdrže nekoordinisane akcije, koje bi mogle da dovedu do tenzija na terenu. Nadam se da će se to i desiti“, zaključio je Borel.

Sporsazum je vaćan i za stabilnoist čitavog regiona to pokazuije svima d aje napredak moguć.

Napredak je ostavren i želim da pohvalim obe strane, potrebno je jiš truda i rada da bismo obezbedili da ono što su strane dogovorile bude sprovedeno u delo.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare