Vučić posle sastanka u Ohridu: Nekakav dogovor postignut, evropski put Srbije zavisi od implementacije

Izvor:
N1, Foto: Printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je posle sastanka u Ohridu, da je nekakav dogovor postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i druge strane. Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO, rekao je. Rekao je da će građinima sutra (u nedelju) predstaviti tačke, a od ponedeljka će primati na konsultacije predstavnike parlamentarnih grupa “pa da se dogovorimo da li idemo sa nekim opštim aktom u parlament ili ne”. Rekao je i da u implementacionom planu nema tačke o članstvu Kosova u međunarodnim oranizacijama. U mesecima pred nama je ozbiljan posao, rekao je Vučić, koji je istakao da će evropski put Srbije zavisiti od implementacije.

Foto: Printscreen RTS

Vučić je kazao da će Evropski savet na putu „koji je dugačak“ procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana. Ceniće se nezavisno za svaku od strana šta je uradila, dodao je.

Rekao je da je stavljena kao prioritetna obaveza formiranja ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga. A da li će to biti, kaže, videće se. I zbog toga sam zadovoljan, rekao je i dodao da će se još govoriti o nestalim osobama i drugim stvarima.

Dodao je da ni danas nije potpisao ništa, dok je Kurti tražio to ceo dan i naveo da će se implementacioni plan nadograđivati. Inače, rekao je i da u implementacionom planu nema tačke o članstvu Kosova u međunarodnim oranizacijama. „Obojica smo na različite načine stavili do znanja šta su njegove i šta su naše crvene linije, mislim da smo napravili jedan dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi i da ćemo krenuti nešto da radimo. Naravno nije bio neki Dan D ali je bio OK dan“, naveo je.

A ako mi budemo želeli da napredujemo na evropskom putu, naš napredak će biti cenjen i kroz to koliko i šta ćemo da uradimo po pitanju implementacije ovog o čemu sam vam govorio, kazao je.

Kako je rekao, razgovor je bio pristojan.

Vučić je naveo da imaju rok za formiranje monitoring komisije kojom će da predsedava EU za mesec dana i da naprave deklaraciju o nestalim osobama.

Predsednik Srbije je rekao da u ovom delu nemamo mnogo obaveza. „Ali neću nikog da obmanjujem – kada se neki put budemo sastajali za mesec, dva, tri onda ćemo razgovarati i o nekim našim obavezama“, naveo je.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare