Vučić: Zbog čega međunarodna zajednica ne bombarduje Rusiju? I moja tetka je protiv sankcija, borićemo se što duže da ih ne uvedemo

Izvor:
Politički.rs, Beta, N1, Foto: Printscreen TV Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija trpi mnogo zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da bi se živelo deset puta bolje kada bi to uradila, ali da neće, jer vodi samostalnu politiku.

On je rekao da je mnogim političarima lako da pričaju da su protiv uvođenja sankcija Rusiji.

I moja tetka je protiv i moj otac je, pa šta sa tim, kakve to veze ime sa vođenjem države“, rekao je Vučić na televiziji Prva.

On je objasnio da Srbija trenutno nema izlaz na tržište kapitala, da su krediti skuplji i da se sada nudi zajam po kamati od sedam odsto kao, kako je primetio, u vreme „onih koji su opljačkali zemlju“, i da je teško refinansiranje kredita, što će se na kraju odraziti na plate i penzije.

“Svi će da kažu Vučić najavljuje uvođenje sankcija. Ne, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku i tu politiku vodimo ne zato što imamo nešto od neuvođenja sankcija. Pošto ću da slušam stručnjake da je to zbog cene gasa, a to nam je milijardu, dok mi na ovome gubimo više milijardi, da ne pričam o manjem dolasku direktinih investicija, i da je sedam američkih producenata i glumaca odbilo da dođe da snima filmove jer nismo uveli sankcije Rusiji”, rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija zna koliko su sankcije nefer i da Srbija sve to radi zbog poštovanja prava, ali i rekao da narod treba da zna da država gubi mnogo zbog neuvodjenja sankcija Rusiji.

Vučić je upitao međunarodnu zajednicu zbog čega sada ne bombarduju Rusiju kao što su 1999. godine bombardovali Srbiju, navodeći da oni tvrde da su trenutna dešavanja u Ukrajini “neviđena na tlu Evrope”.

Predsednik Srbije je rekao da od novih pregovora sa Rusijom o gasu očekuje “normalnu” cenu.

“Od Rusije očekujem normalnu cenu gasa, važno je da imamo gas, imamo rusku firmu koja vodi srpsku naftnu industriju. Naftu možemo da uvezemo samo preko hrvatskog Janafa”, rekao je Vučić.

On je dodao da je dobio obećanje od bugarskog premijera Kirila Petkova da Bugarska neće praviti probleme sa tranzitom gasa za Srbiju.

Struja će morati da poskupi, ali ne sad

Foto: Printscreen TV Prva

Vučić je kazao da će struja morati da poskupi, ali da se to ne može dogoditi sada jer bi posledica bila povećanje inflacije od 20 odsto.

Na pitanje da li su tačni navodi da će struja poskupeti 30 odsto, Vučić je rekao da građani i država to ne mogu da podnesu.

“Ako struja poskupi 30 odsto imaćete inflaciju od 20 odsto, država to ne može da podnese”, rekao je Vučić.

On je dodao kako se sada čeka šesti paket sankcija Rusiji da se vidi kako će se to odraziti na naftu i gas i u trećim zemljama, među kojima je i Srbija.

Na pitanje šta očekuje od pregovora sa Rusijom u pogledu gasa, Vučić je naglasio da je važno da ga ima, kao i da je dobio obećanje bugarskog premijera da Bugarska neće praviti probleme za tranzit ruskog gasa ka Srbiji.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
naxis605
1 godina pre

To šta ova osoba priča mačku o rep. Čim otvori usta slaže nešto.