Vukanović: Sporazum je priznanje nezavisnosti tzv. Kosova

Nebojša Vukanović, političar bez dlake na jeziku i verovatno najomiljeniji u  Republici Srpskoj, preneo je na svom blogu tekst Sporazuma u 11 tačaka između Srbije i tzv „Kosova“.

Vukanović je u naslovu napisao da je za njega Sporazum znači “neprihvatljivo priznanje nezavisnosti tzv. Kosova“.

Prenosim u cjelosti tekst Sporazuma o normalizaciji odnosa koji je predložila Evropska Unija, preuzet sa zvaničnog sajta EU, između Republike Srbije i tzv „Kosova“. Tekst Sporazuma koji je objavljen, koji se sastoji od 11 tačaka, suštinski predviđa međusobno priznanje nezavisnosti Kosova u avnojevskim granicama, međusobno priznanje dokumenata, tablica, granica i pasoša, te se traži od Srbije da ne sprečava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, dok se u Sporazumu nigdje ne spominje Zajednica srpskih opština. Ovo je još jedno u nizu nekorektnih poteza međunarodne zajednice i licemjera iz Evropske Unije, a zanimljivo da glavni zagovornici potpisiva Sporazuma Miroslav Lajčak i Žozep Borel dolaze iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije.
Foto: Printscreen N1

Po meni ovakav prijedlog licemjernih stranaca predstavlja novi grubi pokušaj ponižavanja Srbije i njenog dostojanstva jer se traži legalizacija agresije, nasilja, progona i etničkog čišćenja, odricanja velikog dijela teritorije na kome je nastala srednjovekovna srpska država i na mćkome se nalaze drevni manastiri i kulturno istorijski spomenici, potpuno je po meni neprihvatljiv jer se traži priznanje nezavisnosti Kosova i omogućavanje članstva u međunarodnim organizacijama, pa i u Ujedinjenim nacijama. Sporazum nije parafiran, a ostaje da se vidi da li će EU i međunarodna zajednica izvršiti pritisak da se to uradi možda u martu, i to prema nekim najavama žele da se to uradi simbolično na dan početka agresije NATO pakta, bombardovanja Srbije i SR Jugoslavije.

Tekst preuzet sa sajta EU prenosim u cjelosti.

Ugovorne strane,

Svesni svoje odgovornosti za očuvanje mira,

Posvećeni doprinosu plodonosnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi i prevazilaženju nasleđa prošlosti,

Svesni da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zaštita nacionalnih manjina osnovni uslov za mir,

Polazeći od istorijskih činjenica i ne dovodeći u pitanje različita gledišta Strana o osnovnim pitanjima, uključujući i statusna pitanja,

U želji da stvore uslove za saradnju između Strana u korist naroda,

Dogovorili su se kako sledi:

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava.

Obe strane će međusobno priznati svoja dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima postavljenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacija.

Član 3

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, Strane će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim sredstvima i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Član 5

Nijedna Strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge Strane na njihovom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga. Obe strane će poštovati vrednosti navedene u članovima 2. i 21. Ugovora o Evropskoj uniji

Član 6

Dok sadašnji sporazum predstavlja važan korak normalizacije, obe strane će sa novim zamahom nastaviti proces dijaloga koji vodi EU, koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Strane su saglasne da prodube buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, transporta i povezanosti, odnosa u pravosuđu i sprovođenju zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i drugih sličnih. oblasti kroz zaključivanje konkretnih sporazuma.

Detalji će biti dogovoreni u dodatnim sporazumima koji će biti omogućeni Dijalogom koji vodi EU.

Član 7

Obe strane se obavezuju da će uspostaviti posebne aranžmane i garancije, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8

Strane će razmeniti stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade.

Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Obe strane uzimaju u obzir posvećenost EU i drugih donatora da uspostave poseban paket investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte Strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima.

Član 10

Strane će uspostaviti zajednički komitet, kojim predsedava EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma.

Obe strane potvrđuju svoju obavezu da primenjuju sve prethodne sporazume Dijaloga, koji ostaju važeći i obavezujući.

Član 11

Obe strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju koja je priložena ovom sporazumu.

Link na sajt EU i originalni tekst

https://www.eeas.europa.eu/eeas/belgrade-pristina-dialogue-eu-proposal-agreement-path-normalisation-between-kosovo-and-serbia_en

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare