Vukanović: Sporazum štetan po vitalne nacionalne interese srpskog naroda, čudno ćutanje Porfirija

Izvor:
Nebojša Vukanović info, Politički.rs

Nebojša Vukanović je jedini političar iz Republike Srpske koji je osudio Sporazum Evropske unije o Kosovu i istakao da je Sporazum štetan po vitalne nacionalne interese srpskog naroda. Vukanović je istovremeno naglasio da je čudno čutanje patrijarha Porfirija i Srpske pravoslavne crkve.

Tekst sa njegovog bloga prenosimo u celosti

Pročitajte u cjelosti tzv „Aneksa implementacije“ Sporazuma Srbije i Kosova, koji je pripremila Evropska Unija, a koji suštinski znači priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije i omogućavanje članstva u međunarodnim organizacijama, pa i u Ujedinjenim nacijama. U Aneksu se nigdje ne spominje „Zajednica srpskih opština“.

Nažalost Za pravdu i red lista Nebojše Vukanovića je jedini politički subjekat u Republici Srpskoj sa ove strane Drine koji smatramo da je Sporazuma štetan po vitalne nacionalne interese srpskog naroda, jer se radi o nastavku sramnog odnosa Zapadne imperije zla oličene u Evropskoj Uniji.

Implementacioni aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije

U Ohridu je danas došlo do dogovora svih strana o „Aneksu sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“.

Ceo tekst Aneksa:

Dijalog Beograda i Prištine: Implementacioni aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije

– Ovaj Aneks čini sastavni deo Ugovora.

– Kosovo i Srbija u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj veri.

Printscreen Twitter

– Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

Kosovo i Srbija u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj veri

– Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

– Da bi se primenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik.

– Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

Foto: Instagram/ orangegirl_

– Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

– Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

– Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja.

– Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana (tačke).

– Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.

– Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU.

Foto: SPC

Na kraju treba istaći da je čudno da i dalje o svemu glasno ćuti patrijarh srpski Porfirije i gotovo cijela Srpska pravoslavna crkva, čast mitropolitu Joanikiju, vladici Fotiju i još nekolicini crkvenih velikodostojnika koji su digli glas i javno rekli da je Sporazum neprihvatljiv, napisao je Nebojša Vukanović na svom blogu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare