Američki vojnici greškom izvršili prepad na bugarsku fabriku suncokretovog ulja

Američki vojnici greškom izvršili prepad na bugarsku fabriku suncokretovog ulja
Ilustracija, (U.S. Army photo by Staff Sgt. Timothy R. Koster)

SOFIJA (Beta-AP) – Vlasnik male fabrike suncokretovog ulja u Bugarskoj optužio je američke vojnike da su izvršili prepad na njegov objekat za vreme vojne vežbe NATO-a prošlog meseca.

Marin Dimitrov rekao je danas novinarima da je podneo tužbu protiv odgovornih za incident koji se dogodio 11. maja.

“Brzi odgovor 2021” ( Swift Response) je multinacionalna vežba pod vodjstvom američke vojske koja je održana u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji i u kojoj je učestvovalo više od 7.000 padobranaca iz 10 zemalja NATO-a.

Tokom vežbe, pripadnici 173. vazduhoplovne brigade sa sedištem u Italiji simulirali su zauzimanje i obezbedjivanje napuštene vazduhoplovne baze Češnjegirovo na jugu Bugarske raščišćavanjem bunkera i drugih struktura, navodi se u saopštenju američke vojske.

Američki vojnici su 11. maja ušli i raščistili zgradu pored aerodroma za koju su mislili da je deo područja za obuku, ali se ispostavilo da su je zauzeli bugarski civili koji vode privatni posao, navodi se u saopštenju.

“Nijedno oružje nije upotrebljeno ni u jednom trenutku tokom akcije”, navodi se u saopštenju vojske.

Bugarski predsednik Rumen Radev rekao je da je “apsolutno neprihvatljivo da vojne jedinice, bilo da su deo bugarskih ili stranih oružanih snaga, ugrožavaju život i spokoj bugarskih gradjana”.

“Vežbe na bugarskoj teritoriji koje uključuju naše saveznike treba da pojačaju osećaj bezbednosti i poverenja u kolektivnu odbranu, umesto da izazivaju napetost medju Bugarima”, rekao je Radev.

Američka ambasada u Bugarskoj izvinila se preduzeću i njegovim zaposlenima.

“Uvek učimo iz ovih vežbi i u potpunosti istražujemo uzrok greške” navedeno je u saopštenju ambasade.

“Sprovešćemo rigorozne procedure kako bismo jasno definisali naša područja za obuku i sprečili ovu vrstu incidenta u budućnosti.”

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar