25/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Američki vojnici greškom izvršili prepad na bugarsku fabriku suncokretovog ulja

Ilustracija, (U.S. Army photo by Staff Sgt. Timothy R. Koster)

SOFIJA (Beta-AP) – Vlasnik male fabrike suncokretovog ulja u Bugarskoj optužio je američke vojnike da su izvršili prepad na njegov objekat za vreme vojne vežbe NATO-a prošlog meseca.

Marin Dimitrov rekao je danas novinarima da je podneo tužbu protiv odgovornih za incident koji se dogodio 11. maja.

“Brzi odgovor 2021” ( Swift Response) je multinacionalna vežba pod vodjstvom američke vojske koja je održana u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji i u kojoj je učestvovalo više od 7.000 padobranaca iz 10 zemalja NATO-a.

Tokom vežbe, pripadnici 173. vazduhoplovne brigade sa sedištem u Italiji simulirali su zauzimanje i obezbedjivanje napuštene vazduhoplovne baze Češnjegirovo na jugu Bugarske raščišćavanjem bunkera i drugih struktura, navodi se u saopštenju američke vojske.

Američki vojnici su 11. maja ušli i raščistili zgradu pored aerodroma za koju su mislili da je deo područja za obuku, ali se ispostavilo da su je zauzeli bugarski civili koji vode privatni posao, navodi se u saopštenju.

“Nijedno oružje nije upotrebljeno ni u jednom trenutku tokom akcije”, navodi se u saopštenju vojske.

Bugarski predsednik Rumen Radev rekao je da je “apsolutno neprihvatljivo da vojne jedinice, bilo da su deo bugarskih ili stranih oružanih snaga, ugrožavaju život i spokoj bugarskih gradjana”.

“Vežbe na bugarskoj teritoriji koje uključuju naše saveznike treba da pojačaju osećaj bezbednosti i poverenja u kolektivnu odbranu, umesto da izazivaju napetost medju Bugarima”, rekao je Radev.

Američka ambasada u Bugarskoj izvinila se preduzeću i njegovim zaposlenima.

“Uvek učimo iz ovih vežbi i u potpunosti istražujemo uzrok greške” navedeno je u saopštenju ambasade.

“Sprovešćemo rigorozne procedure kako bismo jasno definisali naša područja za obuku i sprečili ovu vrstu incidenta u budućnosti.”

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: