Crna Gora zabranila organizovanje dočeka Nove godine, ulaz uz PCR test

Crna Gora zabranila organizovanje dočeka Nove godine, ulaz uz PCR test

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donelo je nove mere za sprečave širenja koronavirusa, među kojima je zabrana organizovanja dočeka Nove godine na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Prema merama koje će biti na snazi od sutra do 11. januara, stranim državljanima je za ulazak u Crnu Goru potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Putnički međugradski saobraćaj zabranjen je od petka u 22 do ponedeljka u 5, kao i u četvrtak i petak ove nedelje, 30. i 31. decembra, 1. i 2. januara i na pravoslavni Badnji dan i Božić.

Policijski čas od 22 do 5 i dalje će biti na snazi.

Ministarstvo zdravlja je navelo da će u noći 24. na 25. decembar, zatim 5. na 6. januar i 6. na 7. januar biti dozvoljen izlazak iz stanova radi prisustvovanja tradicionalnim verskim obredima pod već definisanim uslovima i za vreme verskih obreda na otvorenom.

Zabranjeno je i organizovanje svih stručnih i naučnih skupova od 28. decembra do 11. januara. Izuzetak su prijavljeni javni skupovi do 25 osoba, ne duži od 60 minuta, uz držanje distance od dva metra, nošenje maske i korišćenje megafona i transparenata, bez uzvikivanja.

Zabranjen je rad noćnih klubova, barova i diskoteka.

Prema novim merama, vlasnici fitnes centara i teretana imaju obavezu da na ulazu jasno definišu broj osoba koje mogu da borave u objektu, a radno vreme je od 5 do 18.

Ugostiteljski objekti izuzev hotela radiće od 7 do 20, osim 24. i 25. decembra, 30. i 31. decembra, 1. i 2. januara i 6. i 7. i 8. januara, kada je dozvoljena samo usluga dostave hrane. Rad hotela je potrebno organizovati na poseban način 24. i 25. decembra, 30 i 31. decembra, 1. i 2. januara i 6. i 7. i 8. januara.

U tim danima će hotelski restorani raditi samo za goste hotela, i to od 7 do 16, a nakon toga moguće je koristi uslugu servisa po sobama. Zabranjen je rad bazena i spa centara, kao i organizovanje zabavno-muzičkog programa u navedenim danima.

Van navedenih datuma, zabavno-muzički program je moguće organizovati od 7 do 20, uz poštovanje važećih preporuka Instituta za javno zdravlje. Zabranjeno je izdavanje smeštajnih jedinica poput vikendica i stanova za više od dve osobe, ako nisu u pitanju članovi istog domaćinstva.

Dozvoljen je rad skijališta, pod uslovom da se poštuje distanca od dva metra, da se nosi maska ili skijaška kapa koja prekriva nos i usta.

Žičaru je moguće koristiti tako da u jednoj skijaškoj korpi bude najviše jedna osoba, izuzev za šestosede kada jednu korpu mogu da koriste dve osobe, pod uslovom da sede na najudaljenijim pozicijama u korpi. Ako su u skijaškoj korpi članovi istog domaćinstva, onda je moguće iskoristiti njen maksimalan kapacitet.

Još 329 novozaraženih, preminule četiri osobe

U protekla 24 sata, u Crnoj Gori su od posledica kovida-19 preminule četiri osobe, a od 1.295 testiranih bilo je 329 pozitivnih, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Od početka godine u Crnoj Gori su registrovana 44.284 slučaja koronavirusa, a preminulo je 630 pacijenata.

U proteklom danu oporavilo se 487 obolelih, a trenutno je aktivno 9.158 slučajeva, navodi se u saopštenju.

N1, Foto: Pixabay

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare