Cvijanović, Višković, Stevandić i Bukejlović na crnoj listi SAD

Izvor:
Beta, Foto: RTRS

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije Željki Cvijanović, srpskom članu Predsedništva BiH, premijeru RS Radovanu Viškoviću, ministru pravde RS Milošu Bukejloviću i predsedniku Narodne skupštine RS Nenadu Stevandiću.

Iz ministarstva finansija SAD-a saopšteno je da su ovi političari direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u RS, čime se opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsekretar ministarstva finansija za terorizam i finansijske obaveštajne poslove Brajan Nelson izjavio je da takav postupak “ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir podržan Dajtonskim mirovnim sporazumom”.

“Ovakvo ponašanje predstavlja dalju pretnju budućem putu ove zemlje i njenoj uspešnoj integraciji u evroatlantske institucije. Nastavićemo pružati podršku građanima BiH i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta”, kazao je Nelson, saopšteno je iz američke ambasade u BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik, koji je bio je predlagač Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH pred NSRS, odranije se nalazi na američkoj “crnoj listi”.

NSRS usvojila je Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda na teritoriji RS u junu 2023. godine, a visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je 1. jula taj zakon stavio van snage.

Dodik je potom potpisao Ukaz o stupanju zakona na snagu 7. jula, koji je potom objavljen u Službenom glasniku RS.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare