Đukanović vratio Skupštini Zakon o slobodi veroispovesti; Krivokapić: Đukanović krši Ustav, zakone ove zemlje, igra se građanima, njihovom imovinom i pravima

Đukanović vratio Skupštini Zakon o slobodi veroispovesti; Krivokapić: Đukanović krši Ustav, zakone ove zemlje, igra se građanima, njihovom imovinom i pravima

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donela Skupština na sednici 29. decembra, među kojima su i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Printscreen

Kako javljaju podgoričke Vijesti, Đukanović se pozvao na član 94 stav 1 Ustava.

Đukanović je, navodeći razloge za odluku, podsetio da je shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine propisano da se „kvorum utvrdjuje primenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine“.

„Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima“, naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

Đukanović je ukazao i na „otvoreno pravno pitanje“ konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrdjivanja mandata Suade Zoronjić s obzirom na, kako navodi, većinski donetu negativnu odluku Državne izborne komisije, „kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana Parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta“.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da odluka šefa države Mila Đukanovića da na ponovno odlučivanje vrati nekoliko zakona koje je usvojila Skupština, uključujući i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, „najbolje pokazuje kako proces kohabitacije funkcioniše u praksi“.

Foto: Facebook

„Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori i nastavlja u višegodišnjem maniru da Crnu Goru tretira kao svoj feud“, napisao je na Tviteru Krivokapić.

Krivokapić je ocenio da „osim što krši Ustav, zakone ove zemlje, Đukanović se igra građanima, njihovom imovinom i pravima koja proističu iz Ustava“.

Skupština Crne Gore usvojila je 29. decembra izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti koji ukida sve članove postojećeg akta koji se odnose na promenu statusa imovine crkve i obavezu registracije verskih zajednica.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare