Dodik odgovorio Stejt Departmentu: Vaša reakcija je povreda suvereniteta BiH

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je današnja reakcija Stejt departmenta na usvajanje Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, povreda suvereniteta BiH, za čiji se integritet i suverenitet SAD samo deklarativno zalažu.

“Pitanje funkcionisanja Ustavnog suda BiH je unutrašnje pitanje BiH, definisano Ustavom, koji je grubo prekršen od suda zaduženog da štiti ustavnost”,rekao je Dodik, komentarišući ocenu Stejt Departmenta da je usvojenim zakonom prekršen Ustav BiH, ali i narušena stabilnost i bezbednost BiH.

Dodik je ocenio da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi svojim, kako je naveo, gotovo dnevnim izjavama već dovoljno pokvario atmosferu obnovljenog dijaloga u BiH.

“Umesto da u praksi provode ono za šta se samo deklarativno zalažu, SAD paušalnim ocenama u stereotipnim saopštenjima, poput ovog danas iz Stejt Departmenta, samo doprinose pogoršanju političke klime u BiH”, rekao je predsednik RS za novinsku agenciju Srna.

Dodao je Republika Srpska “ostaje čvrsto privržena očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji je napadnut od Ustavnog suda BiH”.

“Trenutno najveća pretnja suverenitetu i integritetu BiH su protivustavne odluke Ustavnog suda BiH i neodgovorne izjave od dela međunarodnih aktera”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, “umesto suočavanja sa problemom, neguje se praksa zabijanja glave u pesak i lova na veštice”, dodavši da je to praksa koja skoro 30 godina ne daje rezultate.

“Vreme je da mi u BiH ozbiljno sednemo za sto i tražimo rešenje. SAD bi mogle da vrate ambasadora kući i to bi bio prvi siguran znak dobre volje. Inače ćemo ih smatrati odgovornim za situaciju u BiH”, naglasio je Dodik.

“Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ove sedmice zakon kojim se poništavaju nadležnosti Ustavnog suda BiH u ovom entitetu. Ovaj zakon krši Ustav BiH i protivan je Dejtonskom mirovnom sporazumu”, saopštio je ranije danas portparol Stejt Departmenta Metju Miler povodom odluke NS RS da usvoji Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Miler je istakao da “u kombinaciji sa antidejtonskom retorikom nekih lidera Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih pretnji”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
go home
go home
1 godina pre

odoleva, super