Dodik: Predsedništvo BiH propalo kao politički organ, stranci su uzrok problema u BiH

Izvor:
Beta, Foto: RTRS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović ne može u ime Bosne i Hercegovine da govori u Savetu bezbednosti UN, jer o tome ne postoji odluka Predsedništva BiH.

Dodik je ocenio da je Predsedništvo BiH kao politički organ “propalo”, da ne funkcioniše i da se delovanjem Džaferovića ruši Ustav BiH.

“Zloupotrebljene su procedure, jer da bi bilo ko otišao na sednicu Saveta bezbednosti mora imati odluku Predsedništva, a te odluke nema”, kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, odlazak i obraćanje Džaferovića na sednici Saveta bezbednosti nema smisla bez odluke Predsedništva BiH.

“Zloupotrebljena je procedura, urađena sa nekim zapadnim zemljama. Sarajevski politički krug je neko ko sa zapadnim ambasadama u Sarajevu definitivno podriva ovu zemlju sa namernom da je učine centralizovanijom i unitarnom i u tom pogledu da razgrade Dejtonski sporazum, a potom da okrive nas da mi taj sporazum kršimo”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dalje je ocenio da je apsurdno da Savet bezbednosti razmatra izveštaj Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita o stanju u BiH, koji, prema njegovom mišljenju, nema legalitet, jer njegovo imenovanje nije potvrdjeno u Savetu bezbednosti.

Dodik je rekao da su SAD i Velika Britanija na strani Bošnjaka u BiH, opštuživši te dve države da “dovode do razgradnje BiH”.

Još je kazao da je uputio pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

“I Gutereš se uključio u u farsu oko Visokog predstavnika, dostavljajujući lažni izveštaj lažnog čoveka, lažnog Visokog predstavnika, tvrdeći da on to dostavlja zato što neke članice Saveta bezbednosti prihvataju Kristijana Šmita kao Visokog predstavnika”, istakao je Dodik.

Prema njegovoj oceni, uzrok svih problema u BiH je međunarodni faktor.

“To su SAD, koje svoju aroganciju pokazuju na svakom mestu i dovode do razgradnje BiH. Oni bi trebalo da odgovore na pitanje da li Džaferović ima odluku Predsedništva. Pretpostavlja se da će Džaferović držati lekciju o lošoj Repubici Srpskoj. Džaferovićevi stavovi nisu stavovi BiH, već lični i jedne stranke”, kazao je Dodik.

U Njujorku će se sutra održati sednica Saveta bezbjednosti UN o situaciji u BiH.

Na njoj će se u ime BiH obratiti predsedavajući Predsedništva Šefik Džaferović, saopšteno je iz Stalne misije BiH u Ujedinjenim nacijama.

Ranije je bilo najavljeno da će se pred Savetom bezbednosti UN u ime BiH obratiti predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), ali se to neće desiti, pošto je potvrđen Džaferovićev odlazak u Njujork.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare