Komšić pozdravio deklaraciju NATO jer se ne pominje ‘konstitutivnost naroda u BiH’

SARAJEVO (Beta) – Hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, pozdravio je današnju deklaraciju samita NATO u Briselu, u kojoj se ne pominje “konstitutivnost naroda u BiH”, dok je predsednik Hrvatske Zoran Milanović tražio da se pomene.

Komšić je naveo da u deklaraciji ne stoji “konstitutivnost naroda”, na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali.

On je ocenio da je to nepominjanje “još jedna delegitimizacija tog prevazidjenog etničkog koncepta na medjunarodnoj sceni, jer se pokazuje da je on suprotan standardima NATO i EU”.

“Zato pozdravljam deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO-a i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku evroatlanskim reformskim procesima”, rekao je on.

Uz pominjanje “konstitutivnosti naroda”, iz Hrvatske su insistirali i da se u deklaraciju NATO uvrsti pominjanje Dejtonskog sporazuma što je i učinjeno.

“Što se tiče uvršćavanja ‘Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH’ (Dejtonskog sporazuma), podrška tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost. Neki su očekivali uvršćavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti sa osnovnim vrednostima NATO saveza”, kazao je Komšić.

Govoreći o izbornoj reformi u BIH rekao je da je “jasno da se ona mora sprovesti isključivo u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti”.

Komšić značajnim smatra i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podele.

Hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića vodeća hrvatska stranka u BiH, HDZ BiH, ne smatra legitimnom predstavnikom Hrvata jer je izabran većinskim bošnjačkim glasovima.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar