Milanović optužio Plenkovića da ga ucenjuje i ‘rastura ustavna pravila’

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen FoNet/Video

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da ga premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković ucenjuje putem medija u vezi s imenovanjem novog direktora Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije (VSOA).

“Situacija je ozbiljna i ko god to svodi na pitanje ega je neozbiljan prema ovoj državi. Ovo je ozbiljan pokušaj rasturanja ustavnih i zakonskih pravila”, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu sazvanoj zbog situacije u VSOA.

On je naglasi da se direktor VSOA-e bira isključivo usuglašavanjem predsednika i premijera istakavši da kandidata nema, jer nije usaglašen.

To je o još jedan u nizu sukoba Milanovića i Plenkovića čiji su odnosi mesecima ozbiljno narušeni, a često putem medija razmenjuju ozbiljne uvrede i izbegavaju pojavljivanje na istim mestima.

Direktoru VSOA-e, generalu Ivici Kinderu mandat ističe 10. jula. On je zbog finansijskih malverzacija od kraja prošle godine u ostavci.

Ministar odbrane Mario Banožić predložio je generala Miju Validžića za novog direktora, a premijer Andrej Plenković izjavio je da je reč o kompetentnoj osobi i da je na Milanoviću teret odgovornosti za to što još u nije imenovan novi direktor vojne tajne službe.

Milanović je danas rekao da je predlog za imenovanje novog direktora koji je uputio ministar odbrane “ucena preko medija”.

“Ja bi trebal da pristanem na to? Ti ljudi bi trebalo da odgovaraju za kršenje Ustava, to rade sistemski u pokušaju ograničavanja ustavnih ovlašćenja predsednika države”, ocenio je Milanović dodavši da “onaj ko sam dopusti da bude iskoršćen u ovakvoj travestiji, ne može biti kandidat”.

Upitan da li smatra da su sporni kandat ili procedura, predsednik je odgovrio da “ovako ne može i da je sveti Petar kandidat”.

“Ovo je ucena i iznuda. Tako se ponašaju karteli”, rekao je Milanović koji je više puta istakao da se čelnik vojne tajne službe postavlja isključivo usaglašavanjem premijera i predsednika države, a da je ministar odbrane samo “teklič” (glasnik).

On je ocenio da je “nacionalna bezbednost kompromitovana, jer predsednik Vlade odbija mesecima sjednicu Veća za nacionalnu sigurnost i odbija da sedne s vrhovnim zapovednikom i predsednikom Republike” i ponovno pozvao premijera Plenkovića na razgovor i usaglašavanje.

Na pitanje novinara zašto je novinaru “Jutranjeg lista” zabranjeno da dođe na konferenciju za novinare, Milanovi je odgovorio da taj zagrebački dnevnik “nije medijska kuće nego kartel”, da ih finansiraju Vlada i Plenković i da za njega “nije novinar” niko ko radi u toj mediijskoj kući.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare