26/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Parlament 9. juna o opozivu predsednika Albanije

Image by <a href="https://pixabay.com/users/jorono-1966666/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2690816">jorono</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2690816">Pixabay</a>

TIRANA –  Parlament Albanije je danas odlučio da naredne nedelje održi vanrednu sednicu o opozivu šefa države Iljira Mete zbog navodnog kršenja Ustava.

Sednica će biti iduće srede, 9. juna, pošto je istražni odbor prošle sedmice zaključio da je Meta prekršio 16 članova Ustava uoči opštih izbora u Albaniji 25. aprila, i da bi trebalo da bude smenjen godinu dana pre isteka mandata.

Ranije ovog meseca, 49 poslanika iz redova vladajućih socijalista zatražilo je od istražnog odbora da odluči da li će opozvati Metu zato što stajući na stranu opozicije nije ispunio ustavnu dužnost garantovanja nacionalnog jedinstva. Na kraju je na izborima vladajuća Socijalistička partija ipak osvojila 74 od 140 mesta u parlamentu.

Predsednik Albanije Ilir Meta, By Ivanrkv – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30175383

Za opoziv Mete potrebna je dvotrećinska većina, a socijalisti nemaju dovoljan broj poslanika za to. Ukoliko poslanici glasaju za opoziv šefa države, konačnu odluku donosi Ustavni sud u roku od tri meseca.

Meta je optužio premijera Edija Ramu za vodjenje “kleptokratskog režima” i za koncentraciju svih zakonodavnih, administrativnih i sudskih ovlašćenja u svojim rukama.

Predsednik u Albaniji ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, ali ipak ima odredjenu vlast nad pravosudjem i vojskom. Iako je uloga šefa države generalno apolitična, Meta se redovno sukobljava sa vladom Edija Rame.

(Beta-AP)

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: