Pendarovski reagovao na posetu Kurtija: Promovisane šovinističke ideje, kazniti odgovorne

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je da organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu budu sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave, himne i zastava i simbola zajednica, kao i potpunim ignorisanjem simbola države.

Pendarovski je, u reagovanju povodom posete premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Tetovu gde je bila istaknuta zastava tzv. „velike Albanije“, pozvao nadležne organe da što pre reaguju u skladu sa procedurama.

„Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije, koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje, predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države“, naveo je Pendarovski.

Kako je ocenio u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Severne Makedonije., način realizacije ideje o preimenovanju ulice u opštini Čair je u suprotnosti sa principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica u državi.

„U tom smislu, očekujem od nadležnih inspekcijskih službi da provere da li je pri donošenju odluke ispoštovan princip dvostruke većine, što treba da obuhvati i glasove zajednica koje nisu većinske u toj opštini“, zaključio je Pendarovski.

Kurti se u petak tokom nezvanične posete Severnoj Makedoniji sastao samo sa liderima opozicionih partija Albanaca i prisustvovao preimenovanju ulice „Druga makedonska brigada“ u „Adem Demaći“ u skopskoj opštini Čair.

Na skupu u centru Tetova tokom Kurtijeve posete istaknuta je zastava tzv. „velike Albanije“, koja obuhvata delove Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare