Ponovno glasanje o Zakonu o slobodi veroispovesti 20. januara

Ponovno glasanje o Zakonu o slobodi veroispovesti 20. januara

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će se odlučivati o zakonima koje je predsednik Milo Đukanović odbio da potpiše za 20. januar.

Na toj sednici će se ponovo odlučivati o izmeni Zakona o radu, o izmeni Zakona o državnim službenicima i nameštenicima i o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je u subotu 2. januara Skupštini Crne Gore na ponovno odlučivanje sve te zakone.

Razlog za to je, kako navodi, otvoreno pitanje kvoruma na sednici na kojoj su ti zakoni usvojeni, kao i pravno pitanje mandata dva poslanika. Odluku Đukanovića oštro su kritikovali predstavnici nove parlamentarne većine.

Skupština Crne Gore usvojila je u noći između 28. i 29. decembra izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti koji ukida sve članove postojećeg akta koji se odnose na promenu statusa imovine crkve i obavezu registracije verskih zajednica.

Za promenu zakona glasala je vladajuća većina, dok opozicione partije predvodjene Demokratskom partijom socijalista (DPS), nisu prisustvovale sednici.

Protiv tih odredbi Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori je mesecima organizovala masovne proteste.

Novim rešenjima koje je Djukanović odbio da potpiše imovina upisana na Mitropoliju crnogorsko primorsku i eparhije SPC u Crnoj Gori ostaje u njihovom posedu. Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces.

Beta, Foto: Pixabay

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare