RS usvojila zakon o zaštiti srpskog jezika i ćirilice, Klub Bošnjaka najavio veto

Izvor:
Beta

Narodna skupština Republike Srpske danas je po hitnom postupku usvojila Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

“Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasledja”, saopšteno je iz Narodne skupštine RS.

Prema ovom zakonu, jezikom srpskog naroda smatra se standardizovan i normiran tip jezika, s ijekavskim i ekavskim književnim izgovorom, kao sredstvo i opšte dobro nacionalne kulture.

Ćiriličkim pismom, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan tip ćirilice jezika srpskog naroda, koja predstavlja temelj kulturnog i nacionalnog identiteta.

Ovaj zakon mora potvrditi Veće naroda RS, a Klub Bošnjaka već je najavio da će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, tvrdeći da ih zakon diskriminiše.

Ukoliko zajednička komisija Narodne skupštine i Veća naroda ne bude mogla usuglasiti tekst zakona, konačnu reč o tom zakonu daće Ustavni sud RS.

Posebna sednica Narodne skupštine RS održana je na Dan srpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode koji se obeležava u RS i Srbiji.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar