Severna Makedonija spremna da ruski gas plaća u rubljama

Izvor:

Severna Makedonija je spremna da ruski gas plaća u rubljama, objavila je danas centralna banka.

Narodna banka Severne Makedonije je dodala rublju u kursnu listu, a guvernerka Anita Angelovska Bežovska je rekla da je centralna banka napravila sve potrebne izmene i da više ne postoje prepreke uvozncima da gas iz Rusije plaćaju u rubljama.

“Sve što je bilo do Centralne banke kao reglative već je spremno. Poslednjih mesec dana je napravljena promena i preduzeća koja su uvoznici gasa nemaju nikakvih smetnji za blagovremeno snabdevanje. Transakcije za plaćanje ruskog prirodnog gasa mogu se obaviti u rubljama ako je potrebno”, rekla je Bežovska na konferenciji za novinare.

Najveći makedonski izvoznici, metalska industrija i kompanije u industrijhskim zonama, kažu da će morati da zaustave rad u slučaju da stane dotok prirodnog gasa, jer nemaju alterativu u ovom trenutku.

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je juče da nema prekida u isporuci ruskog gasa toj zemlji preko Bugarske, ali da u slučaju da Gasprom prekine snabdevanje postoji alternativa i da industrijski objekti mogu da koriste mazut.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare